Nova “via feratta” u magičnom okruženju Crvenih stijena na Romaniji

  Nova “via feratta” u magičnom okruženju Crvenih stijena na Romaniji

  U magičnom okruženju romanijskih “Crvenih stijena” uskoro se očekuje završetak radova na postavljanju “via ferrate”.

  Foto: Planinarsko društvo “Glasinac” Sokolac

  Ovo će biti jedinstven sadržaj u BiH jer će ferata imati dva viseća mosta, što će doprinijeti posebnoj atraktivnosti sadržaja. Via Ferata podrazumijeva uređenje staze kroz vertikalne dijelove stijene, gdje bušenjem metalnih ankera i postavljanjem stopa za penjanje, te njihovim uvezivanjem stvoreni uslovi i osigurani planinarski put za ljubitelje adrenalinskih sportova.

  Ferata je osigurani alpinistički – planinarski put kroz stijenu. Penje se pomoću „via ferata“ kompleta, a obavezan dio opreme su i kaciga, te penjački pojas. Prve ferrate su nastale u italijanskim Dolomitima gdje su se nekada alpinistički usponi opremili čeličnim sajlama i rukohvatima, te tako priredili i za planinare koji nisu alpinisti. Posljednjih desetak godina nastala je prava ekspanzija ferrata u cijelom svijetu. Njihova popularnost u planinarskoj populaciji sve više raste, a vidljivi pomaci događaju i u našoj državi, nedavno je izgrađena ferata i na planini Velež.

  Zahvaljujući projektu – Osjeti zadovoljstvo boravka u prirodi duž zelene staze Via Dinarice Sarajevsko-romanijske regije- koji implementira Turistička organizacija „Jahorina“ Grada Istočno Sarajevo u saradnji sa Razvojnom agencijom Grada, planina Romanija dobija novi turistički sadržaj.

  U magičnom okruženju romanijskih “Crvenih Stijena” za par dana se očekuje završetak radova na postavljanju “via…

  Posted by Планинарско друштво “Гласинац” Соколац on Četvrtak, 12. Novembar 2020.