Nova “via feratta” u magičnom okruženju Crvenih stijena na Romaniji

U magičnom okruženju romanijskih “Crvenih stijena” uskoro se očekuje završetak radova na postavljanju “via ferrate”.

Foto: Planinarsko društvo “Glasinac” Sokolac

Ovo će biti jedinstven sadržaj u BiH jer će ferata imati dva viseća mosta, što će doprinijeti posebnoj atraktivnosti sadržaja. Via Ferata podrazumijeva uređenje staze kroz vertikalne dijelove stijene, gdje bušenjem metalnih ankera i postavljanjem stopa za penjanje, te njihovim uvezivanjem stvoreni uslovi i osigurani planinarski put za ljubitelje adrenalinskih sportova.

Ferata je osigurani alpinistički – planinarski put kroz stijenu. Penje se pomoću „via ferata“ kompleta, a obavezan dio opreme su i kaciga, te penjački pojas. Prve ferrate su nastale u italijanskim Dolomitima gdje su se nekada alpinistički usponi opremili čeličnim sajlama i rukohvatima, te tako priredili i za planinare koji nisu alpinisti. Posljednjih desetak godina nastala je prava ekspanzija ferrata u cijelom svijetu. Njihova popularnost u planinarskoj populaciji sve više raste, a vidljivi pomaci događaju i u našoj državi, nedavno je izgrađena ferata i na planini Velež.

Zahvaljujući projektu – Osjeti zadovoljstvo boravka u prirodi duž zelene staze Via Dinarice Sarajevsko-romanijske regije- koji implementira Turistička organizacija „Jahorina“ Grada Istočno Sarajevo u saradnji sa Razvojnom agencijom Grada, planina Romanija dobija novi turistički sadržaj.

U magičnom okruženju romanijskih “Crvenih Stijena” za par dana se očekuje završetak radova na postavljanju “via…

Posted by Планинарско друштво “Гласинац” Соколац on Četvrtak, 12. Novembar 2020.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content