Nove zabrane za turiste u Splitu i novi nameti u Hrvatskoj

Splitsko Gradsko vijeće je nedavno donijelo odluku o javnom redu i miru na području grada po kojoj će se tokom turističke sezone novčano kažnjavati neprimjereni postupci na javnim mjestima.

 

 
 

Tako će se s 300 eura kažnjavati konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvata prostor grada unutar baroknih bedema), vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena.

Također, s 300 eura će se kažnjavati i: penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen-pločama; ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena.

Kaznom od 150 eura kažnjavat će se povraćanje na površinama javne namjene te građevinski i instalaterski radovi od 14 do 17 sati te od 22 do 7 sati radi sprječavanja buke.

Odluka o novčanim kaznama je donesena nakon medijskih napisa u prošloj turističkoj sezoni o nepriličnom ponašanju turista na javnim mjestima u Splitu, što je izazvalo zgražanje stanovnika tog grada. Stoga se ovom odlukom, navedeno je u obrazloženju, određuju prekršaji protiv javnog reda i mira na području grada Splita kojima se na nedopušten način remeti javni red i mir, rad ili red života stanovnika, ometa kretanje na ulicama, vrijeđa moral te ugrožava opća sigurnost ljudi i imovine.

Ekološka taksa

Turisti koji planiraju boravak u Hrvatskoj od iduće godine mogu očekivati i nove namete.

Naime, nakon što naredne godine stupi na snagu Zakon o turizmu u susjednoj Hrvatskoj bit će uvedena ekološka taksa za turiste koju će plaćati i jednodnevni posjetitelji, a o propisivanju naknade i njenom iznosu će odlučivati gradovi i općine nakon stupanja na snagu Zakona o turizmu, koje je mogu ali i ne moraju propisati.

Uzevši u obzir da će iznos ekološke takse propisivati lokalne vlasti – to neće biti proizvoljno, već prema kriterijima posjećenosti i turističke razvijenosti iz Zakona o turizmu koji je u pripremi.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content