Novi, siguran dom za neviđena blaga pariskog Luvra

  Novi, siguran dom za neviđena blaga pariskog Luvra

  Jedan od najambicioznijih i najskupljih poduhvata u historiji čuvenog pariskog muzeja Luvr privodi se kraju. 

  Foto: Louvre.fr

  Riječ je o petogodišnjem projektu premještanja vrijednih artefakata iz Pariza u moderno novo zdanje, koje je udaljeno od francuske prijestonice dvjestotinjak kilometara.

  Više od godinu i po dana nebrojeni kamioni premještaju blago iz centralnog muzejskog podruma u Parizu i iz drugih “skladišta” u “Centar za konzervaciju Louvre”, svojevrsnu tvrđavu napravljenu u gradu Lijeven, na desetak minuta od Luvrove muzejske ispostave u Lansu, koja je otvorena 2012. godine, piše The New York Times.

  Do sada je prebačeno oko 100.000 umjetničkih djela. Među njima slika, antičkih tepiha, tapiserija, grandioznih skulptura, figurina, antikvitetnog namještaja, dekorativnih komada. Svi oni datiraju iz perioda počev od antike do 19. vijeka.

  Novi dom silnih vrijednih artefakata bit će jedan od najvećih umjetničko-istraživačkih centara u Evropi, a svoja vrata otvorit će za muzejske eksperte, konzervatore, studente…

  U ovu ambicioznu i skupu avanturu čelnici muzeja nisu krenuli iz nekog kaprica. Naime, Luvr je smješten kraj Sene, a prilikom posljednjih velikih poplava u Parizu prije pet godina muzej, a naročito blago koje čuva, bili su veoma ugroženi. Zaposleni u muzeju panično su tada umotavali i pakovali umjetnička djela i premeštali ih iz podrumskog skladišta na više spratove, kako se ne bi potopili i nepovratno bili uništeni.

  Čitav projekat izgradnje centra u Lijevenu koštao je oko 60 miliona eura, a započet je godinu dana nakon te poplave, kako bi blago ubuduće bilo osigurano.

  U Lijevenu je tako nikla zgrada napravljena od stakla, betona i čelika, koja je završena prije nešto više od godinu dana. Izgleda, kako piše The New York Times, kao bunker u stilu Bauhausa. Krov je napravljen od materijala koji je neprobojan a kompleksni sistem za zaštitu “brana” je od terorističkih napada, ali i vatre. Svi artefakti razmješteni su u šest specijalno dizajniranih i opremljenih prostorija, koje odlikuju specijalni klimatski uslovi. Čitava zgrada prostire se na na više od 200 metara kvadratnih. Također, napravljene su zasebne prostorije za istraživače, restauratore, zanatlije, fotografe…

  Muzej Luvr

  Sa 620.000 djela Luvr ima najveću kolekciju na svijetu. A samo 35.000 artefakata iz te kolekcije izloženo je u Parizu, u muzeju. Isto toliko djela nalazi se u regionalnim muzejima širom Franucuske. Neka umjetnička dela iz kolekcije Luvra, koje nikada do sada nisu viđena čuvaju se na tajnim lokacijama širom zemlje. Više od 250.000 crteža, printova, rukopisa toliko su stari i krhki da ne smiju biti izloženi svjetlu. Ali, oni nisu mogli da budu premjšteni u novi centar, međutim uprava muzeja smjestit će ih na viši nivo Luvra kako bi bili zaštićeni od eventualnog novog plavljenja.

  Do kraja prošle godine 80 posto djela, koja su bila u najvećoj opasnosti, premještena su u novi centar. I tokom čitavog procesa premještanja i skladištenja svih ovih blaga kustosi su naišli na brojna otkrovenja.

  Zaboravljeni drveni sanduk bio je ispunjen keramičkim fragmentima starim šest hiljada godina iz Persije. I od fragmenata restauratori su uspeli da naprave vazu. Još jedno otkriće takođerpotiče iz Persije, a u pitanju je djelić skulpture stare 4.000 godina, tačnije rame boginje Narundi. A u pronađenoj kutija od kože, koja je bila ukrašena zlatnim ljiljanima, nekada se čuvala carska kruna.