NP “Sutjeska” – Ovo je priroda, plavo nebo, čist vazduh!

“Meni je ovo poluraj”, rekao je popularni reper Edo Maajka o Nacionalnom parku Sutjeska. Komplimente nije štedio ni Zvonimir Đukić Đule, frontmen grupe Van Gogh: “Ovo nije Photoshop, ovo je priroda, plavo nebo, čist vazduh, kamp… Čuvajte Tjentište!”

Drugačiji dojam i ne može ostaviti najstariji nacionalni park u BiH u kojem se nalazi posljednja prašuma u Evropi – Perućica, najviši planinski vrh u BiH – Maglić, veliki izazov za planinare, alpiniste i ljubitelje prirode, lijepe planine Zelengora, Volujak i Bioč, rijeke, jezera, duboki kanjoni, šume, pašnjaci, pitome doline i sačuvana divljina.

Smješten na granici BiH i Crne Gore, NP “Sutjeska” se proteže na površini od oko 17.250 ha brdovitog terena. Nemoguće ga je obići za jedan dan, zato su u ponudi, pored jednodnevnih, i višednevni aranžmani, koji će vas uvesti u oazu mira razgaljujući vam dušu i spremajući tijelo za nove životne i poslovne izazove.

Nacionalnim parkom se krećete uz vodiče za planinski turizam, kanjoning, naučno-edukativni turizam, kulturno-historijski turizam i eko-turizam, zavisi šta želite.

U sportskim trenucima možete posebno uživati na Tjentištu, gdje je izgrađen sportsko-rekreativni centar s terenima za fudbal, atletiku, košarku, odbojku, rukomet, a tu je i otvoreni bazen veličine 16000 m². Kada se udaljite od Tjentišta, nailazite na vidikovce s kojih se pruža nezaboravan pogled. Prvi na koji nailazite, vidikovac Dragoš sedlo, visok 1306 metara, pruža pogled na Perućicu i vodopad Skakavac koji u srcu prašume pada s visine od 70 m. Od glavnog puta do vidikovca Beškita stiže se pješke za otprilike 20 minuta. I odavde, s visine od 1275 m, vidite Perućicu i dolinu heroja – Tjentište. Produžite li još 8 km, dolazite do Prijevora na visini od 1668 m, ispod vrha Maglića. Ovdje se nalaze katuni u kojima se može u ljetnim mjesecima svratiti na pravi planinski sir i kajmak uz hljeb ispod sača.

Nemojte propustiti ni vidikovac Borić, koji se nalazi nedaleko od jezera Donje Bare. S nadmorske visine od 1475 m vidite kanjon, planine, prašumu, vidikovce, dolinu Tjentišta, ostatke starih gradova Vratar i Vratac, kao i Kosman.

Atraktivan način za upoznavanje parka svakako je i na biciklu, kojeg možete iznajmiti u info centru NP “Sutjeska”. Dužina staze, koja počinje na Tjentištu, iznosi skoro 50 km. Prolazi različitim zanimljivim odredištima, uključujući, između ostalih, i Stari katun, koji je privlačan za odmor posjetilaca nudeći im mogućnost da vide dio etnografskog naslijeđa ovog planinskog područja. Kako ovdje svake ljetne sezone borave hercegovački stočari sa svojim stadima, posjetioci mogu kupiti mliječne proizvode u ovom katunu. Posljednji dio staze ide do Orlovačkog jezera, gdje se nalazi lovačka kuća i prostor za kamp.

U NP “Sutjeska” se odvijaju i značajne manifestacije, poput Parkovijade, Kampa prijateljstva i Planinarske akcije “Jezera Zelengore”, možda najljepše planinarske manifestacije na širem prostoru.

Zaista je mnogo razloga zašto ovdje vrijedi doći. Posebno još kada pomislite gdje sve možete biti smješteni! Jer, osim hotela, tu su i vile, planinske kuće, bungalovi, paviljoni, te novi atraktivni smještaj u NP “Sutjeska” – katuni. Sve kao iz bajke.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content