Obnovljena Šarena džamija: Travnički dragulj otvorio svoja vrata

Travnička Sulejmanija poznata i kao Šarena džamija u subotu je  svečano otvorena nakon gotovo dvije godine.

Šarena džamija ili Sulejmanija vremenom je u Travniku postala i turistička atrakcija među turistima koji dolaskom u vezirski grad žele posjetiti sve njegove znamenitosti. Zub vremena nanio je štete objektu koji se i danas koristi za obavljanje vjerskih dužnosti. Jedinstvena je po tome što se munara ove džamije nalazi s lijeve strane, a ne s desne, i jedina je u Bosni i Hercegovini kao takva.

Historičari to pravdaju nestabilnim tlom zbog potoka koji se na tom mjestu slijevaju prema rije Lašvi. Zanimljiva je i nepotvrđena činjenica da munara navodno porijeklo vodi još od stare džamije Ćamilije, a ovu džamiju je neobjašnjivo zaobišao katastrofalni travnički požar koji se dogodio 1903. godine.

Šarena džamija prvi put je renovirana osamdestih godina prošlog vijeka, a posljednja rekonstrukcija ovog vjerskog objekta završena je nedavno. Projekt, vrijedan oko 2 miliona KM pokrenut je sredinom mjeseca aprila, 2017. godine, te su se radovi na restauraciji i rekonstrukciji izvodili po segmentima. Restauracijom i rekonstrukcijom Šarene džamije obuhvaćena je obnova munare, sanacija i ojačavanje temelja džamije, sanacija korita potoka, unutrašnji radovi u objektu džamije i bezistanu, unutrašnje i vanjsko oslikavanje, zamjena kompletne stolarije, te uređenje dvorišta.

Džamija je zasijala  u punom svjetlu i sigurno je da će nakon svog otvaranja privući još veću pažnju turista.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content