Naida Bećar: Očaravajuća Petra i pustinja Wadi Rum

Nakon obilaska glavnog grada Jordana, vrijeme je za nove avanture. Prema našem planu slijedi odlazak u očaravajuću Petru i pustinju Wadi Rum. 

Petra

Naš drugi dan u Jordanu rezervisan je za Petru, novo čudo svijeta. Nešto više od 230 kilometara dijeli nas do dolasku u Petru iz Ammana. Putokazi su jasno naznačeni duž cijelog autoputa, ali mi smo imale i  mapu Jordana u aplikaciji Here WeGo.

Petru su osnovali Nabatejci, odnosno nomadski Arapi. Grad je urezan u visoke crvene stjenovite litice, jednostavno grad u kamenu. Petra je bila važno trgovinsko čvorište koje je povezivalo Kinu, Indiju i jug Arabije sa Egiptom, Sirijom, Grčkom i Rimom. Posredovanje u trgovini Nabatejcima je donosilo velike prihode. Kada je Petra postala provincija Rimskog carstva izgubila je na značaju. Nakon toga Petru su pogodila i dva velika zemljotresa, da bi Arapi 663. godine osvojili ovo područje. Tada su Petru naselili Beduini. Izgubljeni grad 1812. godine ponovo je otkrio Johann Burckhardt tokom svog putovanja po Arabiji.

Ulazak u grad je kroz Siq, stjenoviti dio je dug 1,2 kilometra. Stjene između kojih se prolazi su visoke čak i oko 200 metara, dok u najužim dijelovima širina je samo 2 metra. Kada dođete do kraja Siqa, imate prvi pogled na Al-Khazneh (Treasury), odnosno Riznicu. Riznica je uklesana u kamena i jednostavno najčešća građevina Petre koju ćete vidjeti na fotografijama. Visoka je čak 43 metra, a široka 30 metara. Kada dođete do Riznice, Beduini će vam ponuditi da vas vode na pozicije za fotografisanje, a tu uslugu morate platiti. Uz cjenkanje tu uslugu ćete platiti između 5 i 10 JOD. Međutim, put možete sami pronaći. Ako gledate u Riznicu sa desne strane ćete vidjeti put koji vodi do uzvišenog i brdovitog dijela sa kojeg se pruža predivan pogled na Riznicu. Malo avanture, opreza prilikom penjanja i tu ste.

Nakon Riznice, u sredini Petre nalazi se amfiteatar sa 5000 sjedećih mjesta, kao i hram koji su izgradili Rimljani dok su upravljali gradom. Dva sata pješačenja od ovog mjesta dijela vas do Manastira koji mnogi smatraju još ljepšom građevinom od Riznice. U nedostatku vremena mi nismo uspjele stići do Manastira. Ali, treba nešto ostaviti i za narednu posjetu.

Prije nego ćemo napustiti Petru, dobile smo poziv na beduinski čaj. Sa Ahmedom smo pričali o životu u Petri. U Petri, u  pećinama živi oko 25 porodica. Na moje pitanje Ahmedu da li bi ikada napustio Petru i živio na „normalnom“ mjestu, dobila sam odgovor koji je sigurno obilježio moju posjetu Petri. Njegov odgovor je bio: „Znaš, riba ne može da živi bez vode. Pa evo, ovo je moja voda.“.  Morala sam mu obećati da ću se jednog dana u Petru vratiti i završiti obilazak ovog grada.

Petra by night

Ponedjeljkom, srijedom i petkom možete prisustvovati performansu “Petra by night”. Ulaznice za “Petra by night” možete kupiti odmah na ulazu u Petru, a cijena iznosi 17 JOD. Sa početkom u 19.00 i svijećama koje vas vode do Riznice, tišina, zvijezde i muzika je jedino što vas okružuje. Uz beduinski čaj, čuti ćete zvuke beduinske muzike. Performans traje kratko, otprilike 30 minuta. Nakon što osvijetle Riznicu, imate vremena za slikanje, te nakon toga morate napustiti Petru. Iz sigurnosnih razloga, prave grupe za prisustvovanje Petra by night, tako da nakon naše grupe dolazila je sljedeća.

Ljepotu Petre morate doživjeti! Jednostavno je drugačija od svega što ste do sada vidjeli. Popijte čaj, kupite koji suvenir i upoznajte njihovu kulturu. Sigurna sam da će i vas očarati!

Wadi Rum

Brojimo naš treći dan u Jordanu i vrijeme je za novu avanturu. Prije dolaska u Jordan, rezervisale smo safari u pustinji Wadi Rum u trajanju od 3 sata. Cijena safarija u za dvije osobe iznosi 50 JOD. Vrlo ambiciozno naš polazak je planiran za 7 sati ujutro. Rano buđenje i put od 110 kilometara je pred nama.

Na ulazu nas je dočekao naš vodič za obilazak pustinje. Obzirom da je bilo jako rano, jedino što vas okružuje je tišina. Pustinjska dolina danas je dom Beduinima koji žive od turizma. Visoke stijene i crveni pijesak odlikuju ovu nevjerovatnu pustinju. Wadi Rum pustinja poznata je i pod nazivom Dolina mjeseca. Sam naziv potiče od arapske riječi wadi što znači „dolina“ i rum što znači „uzdignuta“ ili „visoka“. Ova lokacija svjedoči evoluciji života ljudi, ljudskih misli i ranom razvoju pisma. U stijanama ćete moći vidjeti razne natpise, a smatra se da ih ima i preko 25.000.

Naša tura je trajala nešto i duže, vodič Aid nas je vodio na turistička mjesta i ona koja to nisu. Obzirom da je bilo rano ujutro, tišina i uživanje u pustinji bili su dragocjeni momenti.

Mnogi Wadi Rum porede sa Marsom zbog svog izgleda, pa zakoračiti na Mars ako putujete u Jordan. Nažalost kako smo bili ograničeni vremenom, nismo uspjele ostati jednu noć u pustinji. Mnogo je kampova u pustinji i zasigurno je nezaboravno iskustvo.

Tekst i fotografije: Naida Bećar

Više informacija i na blogu Nai’s Travel Tips.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content