Od Eurovizije do zvijezda

Nastup na najvećem evropskom muzičkom takmičenju, Euroviziji, mnogim izvođačima donio je veliku slavu. Josipa Lisac, Toše Proeski, Celine Dion, grupa ABBA samo su neki od danas planetarno popularnih izvođača, koji su karijere počeli ili krunisali nastupom na Euroviziji.

Kanađanka Celine Dion svjetska je zvijezda koja je tokom godina prodala više od 220 miliona albuma širom svijeta. Muzički kritičari tvrde da je upravo ona najbolja pjevačica na svijetu, a njihovu tvrdnju potkrepljuje činjenica da je Celine Dion tokom godina osvojila više od 1000 različitih nagrada. Među njima, dva Oskara i sedam Gremija, a čak 42 njena singla su bila broj jedan na brojnim ljestvicama.

Celine Dion sa samo 20 godina nastupila je i pobijedila na Euroviziji. Ta pobjeda, koju je odnijela Švicarskoj, značila je početak njene karijere.

Članovi ABBA-e skupa nakon 30 godina

Zvjezdanim putem, nakon Eurosonga, krenula je i grupa ABBA koja već odavno ne postoji, ali koja će kao eurovizijska legenda živjeti i u budućnosi. Nakon pjesme “Waterlo” koja je osvojila publiku širom svijeta, grupa je nizala samo uspjehe.

Poslijednji su put nastupili 1982. godine, a ponovo su se, na zadovoljstvo fanova, okupili prošle godine u Stokholmu. Bjern Ulveus, Beni Anderson, Frida i Agneta Faltskog na taj su način proslavili 50 godina prijateljstva.

 

50 godina Josipe LIsac

Ove godine, hrvatska diva Josipa Lisac, obilježava 50 godina karijere. Sve je počelo njenim samostalnim albumom “Dnevnik jedne ljubavi” koji je producirao Karlo Metikoš, a koji publiku oduševljava i danas. Bio je to prvi konceptualni album na ovim prostorima i prva ženska rok ploča. Od tada do danas prošle su 44 godine, a Josipa nikada nije prestala oduševljavati novim zvukom na novim albumima.

  1. godine na Euroviziji je predstavljala Jugoslaviju sa pjesmom “Gdje Dunav ljubi nebo” i osvojila deveto mjesto.

Veliku popularnost nastup na Euroviziji donio je i makedonskom pjevaču Tošetu Proeskom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content