Odbranite se od virusa i gripe

Svake godine od novembra pa do kraja marta manje više uspješno borimo se sa simptomima prehlade i gripe, da maramice ne bi postale sastavni dio našeg asesoara donosimo vam neke od uspješnih načina savladavanja zimskih zdravstvenih problema.

Foto: Pixabay – silviarita

Kako znamo prehlade/ gripe su najčešće akutne virusne infekcije gornjega dišnog sistema koje pogađaju sve dobne skupine, a osobito često obolijevaju djeca i starije osobe, odnosno osobe oslabljenog imuniteta.

Brzom prijenosu pogoduje češći i duži boravak ljudi u zatvorenim prostorijama tokom hladnijih jesenskih, zimskih i proljetnih mjeseci. Kako bismo što spremnije dočekali najezdu virusa prehlade i gripe na naš imunološki sistem, trebamo čim prije krenuti sa prevencijom.

Strategija odbrane od moguće infekcije virusima zasniva se na podizanju općeg imuniteta.

Opće mjere prevencije i liječenja obuhvataju puno svježeg voća i povrća zbog sadržaja biljnih vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Posebno je važan unos vitamina A, B, C, E, cinka, selena i bakra.

Nezamisliva je odbrana bez C vitamina, ali u višim dozama od uobičajenih (barem 500 mg dnevno), ali i nekih vitamina B grupe.

Uz sve mogućnosti prevencije koje nam nudi moderna farmakologija ne treba zaboraviti na stari već stoljećima isprobani recept pileće supice jer ona potiče lučenje sluzi i skraćuje vrijeme zadržavanja virusa na sluznici.

Od tradicionalnih načina prevencije tu su još i topli čajevi (metvica, majčina dušica, kamilica) uz dodatak meda.

Kad smo već kod meda njega ni u kom slučaju ne bi trebali prestati konzumirati jer je on dokazani lijek za bolesti dišnog sistema, a naročito ukoliko mu se još pridoda propolis i matična mliječ.

Ono što najčešće izbjegavamo zbog ne baš lijepog mirisa je svakako bijeli luk, no on je lijek kojem nema ravnog kada je u pitanju odčepljavanje nosa, podizanje imuniteta i iskašljavanja sluzi, ali ukoliko baš nikako ne možete „svladati“ njegov ne baš lijep miris, zamjena bi vam mogle biti ljute papričice.

Ovo su manje više savjeti koje svi mi znamo, ono što je nepravedno zapostavljeno kada je u pitanju prevencija i liječenje virusa i infekcija jeste aromaterapija koja može biti od velike pomoći.

Eterična ulja limuna, čajevca, eukaliptusa i tamjana možete  ukapati u aroma lampicu i na taj način mirisno oplemeniti prostor, te spriječiti širenje virusnih infekcija, a s druge strane eterična ulja se mogu koristiti i za grgljanje (kadulja, čajevac), inhaliranje, kupke, obloge za skidanje temperature ili primjeniti kao oblog u mješavini s baznim uljima u odgovarajućem omjeru za suzbijanje kašlja, te poticanje izlučivanja sluzi i olakšavanje disanja.

Želimo vam uživanje u zimskim radostima bez začepljenih noseva, temperatura i kašlja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content