Odlazak legende: Preminuo Mustafa Nadarević

Jedan od omiljenih bosanskohercegovačkih glumaca i reditelj Mustafa Nadarević preminuo je u nedjelju, 22. novembra u 77. godini nakon teške borbe s rakom pluća.

Mustafa Nadarević

Glumac koji je i za života ušao u glumačke legende, rođen je u Banjoj Luci 1943. godine, a prve glumačke korake napravio je u pozorišnoj grupi “Viktora Cara Emina”. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a pozorišnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Ostat će upamćen po ulogama u filmovima, serijama i predstavama, od kojih su najznačajnije uloge u: “Prosjaci i sinovi”, “Nikola Tesla”, “Velo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smrt Tome Bakrana”, “Kiklop”, “Večernja zvona”, “Otac na službenom putu”, “Savršeni krug”, “Halimin put”… Za režiju, glumu i rad u pozorištima, u kojem je odigrao oko 150 predstava, kao i u 60 filmova, drama i TV serija, dobio je mnogobrojna priznanja i nagrade, a sarađivao je i sa nekim od najvećih reditelja jugoslovenskog filma.

Posljednjih godina najviše se posvetio ulozi Izeta u TV seriji “Lud, zbunjen, normalan” po kojoj će također ostati upamćen.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content