Odlazak legende: Preminuo Mustafa Nadarević

  Odlazak legende: Preminuo Mustafa Nadarević

  Jedan od omiljenih bosanskohercegovačkih glumaca i reditelj Mustafa Nadarević preminuo je u nedjelju, 22. novembra u 77. godini nakon teške borbe s rakom pluća.

  Mustafa Nadarević

  Glumac koji je i za života ušao u glumačke legende, rođen je u Banjoj Luci 1943. godine, a prve glumačke korake napravio je u pozorišnoj grupi “Viktora Cara Emina”. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a pozorišnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih.

  Ostat će upamćen po ulogama u filmovima, serijama i predstavama, od kojih su najznačajnije uloge u: “Prosjaci i sinovi”, “Nikola Tesla”, “Velo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smrt Tome Bakrana”, “Kiklop”, “Večernja zvona”, “Otac na službenom putu”, “Savršeni krug”, “Halimin put”… Za režiju, glumu i rad u pozorištima, u kojem je odigrao oko 150 predstava, kao i u 60 filmova, drama i TV serija, dobio je mnogobrojna priznanja i nagrade, a sarađivao je i sa nekim od najvećih reditelja jugoslovenskog filma.

  Posljednjih godina najviše se posvetio ulozi Izeta u TV seriji “Lud, zbunjen, normalan” po kojoj će također ostati upamćen.