Održana rekreativna biciklijada : Počitelj – Stolac (Boljuni)

U sklopu projekta „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ 6.3.2022. je održana rekreativna biciklijada u kojoj je danas sudjelovalo oko sedamdeset biciklista. Ciklovodiči su upoznali sudionike s kulturnim i povijesnim vrijednostima Počitelja, Stoca, nekropole stećaka Radimlja i srednjovjekovnog grada Vidoški. Tijekom 60km duge ture, biciklisti su kušali domaće specijalitete lokalnih gospodarstvenika poput smokvare, smokvenjaka, smokvolade, čips od japanske jabuke, domaće bademe i lješnjake, sok od zove i drenjine.

Projekt „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“, koji finansira Evropska unija i Vlada SR Njemačke, promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar. Cilj projekta je izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze.

„U toku implementacije projekta proveden je niz različitih aktivnosti koje su poboljšale poslovno okruženje za djelovanje u sektoru turizma na području općina i gradova kojima prolazi biciklistička staza Ćiro. Trasiranjem dodatne biciklističke staze se i općina Stolac značajnije uključila u razvoj ovog segmenta turizma. Podrška je pružena i javnom i privatnom sektoru  kroz nabavku opreme,  certificiranjem po Bike Friendly Standardu, te razvojem novih turističkih proizvoda. Također je za  potencijalne davaoce usluga organizovana Škola ruralnog turizma. Obzirom da se radi o sektoru turizma, koji je tokom zadnje dvije godine imao najveći negativni uticaj izazvan pandemijom virusa COVID-19, posebna je pažnja data promotivnim i marketinškim aktivnostima korištenjem prvenstveno  digitalnih alata, te su se tako u sklopu projekta poboljšali pojedine web stranice, napravila web aplikacija za info bord i nabavila dva info borda, te je urađena Strategija digitalnog marketinga za područje Hercegovine. REDAH, u suradnji sa jedinicama lokalne uprave će i dalje nastaviti da daje potporu ovom sektoru i svim akterima koji su u lancu vrijednosti u sektoru turizma.“, istakao je Ivica Sivrić, direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH, organizacije koja provodi projekt.

 

 

Biciklisti su danas istinski uživali u divnim zimskim pejzažima Hercegovine, kušali domaću hranu i upoznali bogatu kulturu i povijest ovoga kraja. Iskusili su sve što promovira projekt „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“, kazao je Toni Zorić, predsjednik kluba Herzegovina Bike i član tima za organizaciju. Bosna i Hercegovina je i ovoga puta uspješno prezentirana kao sjajna cikloturistička destinacija koja će u narednom periodu privlačiti cikloturiste iz BiH, regije i svijeta. Zorić je pozvao zaljubljenike u prirodu iz cijele zemlje da se pridruže narednoj biciklijadi koja je planirana za nedjelju, 13.03. na relaciji Hutovo Blato – Ravno i obilazak pećine Vjetrenica.    

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business finansira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Projekat „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 738.000 KM od čega Evropska unija i Vlada SR Njemačke sufinansira 590.000 KM kroz EU4Business projekat. Vodeći realizator projekta je Asocijacija za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content