Održani prvi „Dani dijaspore Bosne i Hercegovine EXPO BH GRADOVA 2022“

U organizaciji Bosna International Foruma održani su prvi „Dani dijaspore Bosne i Hercegovine EXPO BH GRADOVA 2022“ u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 20. do 29. augusta u Parku Hastahana. Svečano otvaranje manifestacije uz bogat kulturno umjetnički program moderirao je jedan od najuspješnijih bh glumaca Enis Bešlagić ističući kako SVI moramo biti ponosni na domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Otkrivanju  eksponata najuspješnijih bh inovatora vatrogasno vozilo SU-AD, Derubius Yachts, Oda Homes prethodio je nastup baletne grupe iz Banja Luke. Bosanskohercegovački glumac i dramski pisac Josip Pejaković izvedbom monodrame „Kako bolan nema Bosne“  oduševio je mnogobrojnu publiku te je njegov nastup pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

Na devetodnevnoj manifestaciji prvi „Dani dijaspore Bosne i Hercegovine EXPO BH GRADOVA 2022“  predstavljen je rad Registratora i Servisa za dijasporu koji je na usluzi dijaspori BiH širom svijeta za sve upite i usluge. Promocija privrednih, kulturno-historijskih i prirodnih potencijala bh gradova  održana je okviru aktivnosti Grad u fokusu uz prisustvo velikog broja predstavnika lokalnih zajednica u okviru koje je ostvarena direktna komunikacija sa predstavnicima bh dijaspore s ciljem buduće saradnje. Na panel diskusiji BHFest znanja i uspjeha koji je okupio preko petnaest učesnika iz različitih oblasti,  razgovarano je o stvaranju održivog fonda za investiranje u znanje, stipendiranje i mentorstvo mladih talentiranih ljudi. Spremnost za tu vrstu podrške su iskazali pojedinci zasposleni u velikim svjetskim kompanijama Apple, Microsoft, Shella i mnogim drugim. Druga panel diskusija“ 5525“ investicionog karaktera je održana s ciljem ostvarivanja direktnih veza pojedinaca/firmi sa investitorima iz dijaspore kroz B2B susrete.

Jedan od konkretnijih pomaka kada je u pitanju ostvarivanje saradnje na relaciji lokalna zajednica – dijaspora desio se upravo na SUMMITU načelnika/dogradonačelnika kojem su prisusutvovali načelnici/dogradonačelnici iz Federacije i Republike Srpske. Na sastanku je dogovorena saradnja sa preko dvadeset opština koji su izrazili spremnost da učestvuju u projektu, primarno kroz Registrator i  Servis za dijasporu, što će u nastavku obezbijediti transparentniju saradnju sa bh dijasporom. Bogatim programom Večer KUD-a promovisana je kulturno-umjetnička baština Bosne i Hercegovine u kojem je učešće uzelo preko stotinu mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine. Veliki broj djece je uživao u nedeljnom programu Kids&Family Day uz bogat edukativno-zabavni sadržaj. Na veliku radost najmlađih  odigran je „Slatki derbi Željo-Sarajevo“ neriješenim rezultatom, uz druženje sa igračima klubova Željezničara i Sarajeva. Koncertom jedne od najvećih muzičkih zvijezda sa naših prostora Alena Islamovića završena je manifestacija prvi „Dani dijaspore EXPO BH GRADOVA“

Na završnoj konferenciji manifestacije javnosti je predstavljen projekat „Mahala“ u okviru investicionog projekta „5525“.

Iz Bosna International Foruma ističu da nastavljaju sa realizacijom projekata, izgradnji povjerenja i stvaranju dobre veze sa domovinom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content