Održiva destinacija Njemačka

Njemačka kao turistička destinacija svojom mješavinom zaštićene prirode, kulturnog naslijeđa, inovativnog duha i kosmopolitizma, ali i ekološkim i održivim uslugama, prevozom i smještajem, predstavlja izuzetno održivo turističko odredište. Ona pruža mnogobrojne mogućnosti za izvanredne i nesvakidašnje doživljaje tokom putovanja, istovremeno poštujući okruženje, prirodu, naslijeđe i ljude

                                                                         Foto: GNTB/Jens Wegener

Održivi odmor štiti prirodu, jača međukulturalno razumijevanje i podržava regionalne ekonomske cikluse. Mnoge destinacije i pružaoci usluga u Njemačkoj posvetili su se ovom cilju i razvijaju sve više ponuda koje štede resurse i čine dobro okolišu, domaćinima kao i gostima.

Održivi gradovi – inovativni i društveni

Prva svjetska Plus energetska kuća otvorena je u Freiburgu 1994. godine. Od tada njemački gradovi nastavljaju da se razvijaju putem održivosti. Čitave gradske četvrti probaju nove ideje za zajednički život utemeljene na ekološkoj osviještenosti, zelene oaze osiguravaju ugodnu urbanu klimu, dok električna mobilnost i inovativne rute čine gradske izlete uzbudljivim i klimatski prihvatljivim. Istovremeno, kulturno naslijeđe je zaštićeno, a historijske građevine se obnavljaju u skladu s aspektima održivosti kako bi se sačuvale za buduća pokoljenja.

Prošetajte, vozite bicikl ili veslajte kroz raznolike okruge, inspirišite se kreativnim idejama i uživajte u otvorenoj, multikulturalnoj atmosferi njemačkih gradova.

Održivi prirodni pejzaži – jedinstveni i dobro zaštićeni

Njemački gradovi su svjetski poznati, ali prirodni pejzaži smješteni u njihovoj blizini još uvijek iznenađuju. Trećinu Njemačke čine zaštićeni prirodni krajolici. Kako se može zaštititi ljepota prirode i sačuvati biodiverzitet za budućnost, jasno pokazuje 16 nacionalnih parkova, uz njih 16 rezervata biosfere i više od 100 parkova prirode. Neka priroda bude priroda – to je kredo njemačkih nacionalnih parkova u kojima biljke i životinje mogu nesmetano razviti svoj izvorni način života u strogo zaštićenom području.

Otkrijte tajnovite šume, groteskne kamenite pejzaže i usamljene planinske vrhove. Otiđite na obilazak otkrića dobro označenim pješačkim i biciklističkim stazama, ili dopustite kvalifikovanim vodičima da vam približe čuda prirode. Uzgred, do većine prirodnih krajolika može se doći i autobusom i vozom.

Održivi okusi – tradicionalni i napredni

Sve više poljoprivrednika u Njemačkoj radi po ekološkim standardima i na taj način štiti okoliš i biodiverzitet. Mnogi prodaju neke od svojih proizvoda u vlastitim gazdinstvima ili na pijacama u okolini, štedeći tako na transportnim rutama, povećavajući svježinu, a time i okus hrane, te pružajući autentičan doživaljaj svojim gostima.

Regionalno umrežavanje jača vezu između stanovnika i njihove regije i grada. Tradicionalna, regionalno i sezonski orijentisana kuhinja sve više dobija na značaju i postaje osnova za nove, uzbudljive interpretacije.

Foto: GNTB/Florian Trykowski

Održivi smještaj – raznolik i komforan

Smještajni i ugostiteljski objekti širom Njemačke usvajaju principe održivosti kako bi svojim gostima zagarantovali kvalitetan i klimatski prihvatljiv užitak. Veliki hotelski lanci smanjuju svoju emisiju CO2 kroz modernu tehnologiju, čuvaju resurse kroz ekološki svjesno upravljanje i smanjuju količinu otpada.

Također, mnogi manji hoteli su se posvetili održivosti kroz kreativni angažman. Ovdje možete boraviti u s ljubavlju obnovljenim zgradama koje predstavljaju zaštićene spomenike, diviti se fantastičnim pogledima boraveći u maštovitim kućicama, te uživati ​​u organskoj hrani iz hotelskog uzgoja. Informacije o certificiranom smještaju nudi zelena karta putovanja.

Održivi saobraćaj – brz i pogodan za klimu

Njemačka ima 51 spomenik na Listi svjetske baštine UNESCO-a, što je čini jednom od zemalja s najvećom koncentracijom prirodnih i kulturnih dobara na svijetu. Svi lokaliteti svjetske baštine značajni su spomenici ljudske historije i pod posebnom su zaštitom zbog svoje jedinstvenosti, autentičnosti i nepromijenjenosti.

Ko želi krenuti na svoje putešestvije bez auta, u Njemačku može stići jednim od ekološki najprihvatljivijih prevoznih sredstava, a to su vozovi Deutsche Bahn, koji koriste 100% zelenu električnu energiju. Direktne veze iz 150 evropskih gradova osiguravaju brzo i udobno putovanje do Njemačke. Već unutar zemlje s brzim vozom stižete iz Münchena do Berlina ili Düsseldorfa za manje od četiri sata, a za manje od dva sata iz Hamburga do njemačke prijestolnice.

Transportni sistem Njemačke je raznovrstan i izuzetno umrežen s uključenim ruralnim mjestima i regijama. On ne nudi samo dobre uslove za besprijekoran i ekološki prihvatljiv prevoz, već i dolazak do željenog odredišta.

Putovati Njemačkom znači diviti se veličanstvenim planinskim panoramama, širokim obalnim pejzažima, zaštićenim prirodnim područjima, pulsirajućim metropolama, kulturi, arhitekturi, delicijama i komforu. Dopustite da vas iznenadi njena raznolikost! Inspiraciju možete pronaći i na web stranici Turističke organizacije Njemačke www.germany.travel, u odjeljku održivih putovanja FeelGood.

Fair suveniri

Oni koji cijene regionalne suvenire lako će pronaći zanimljive lokalne proizvode u Njemačkoj. Mnogi dizajneri proizvode predmete od lokalnih materijala i pod provjerenim uslovima. Upcycling umjetnici uzimaju otpadne proizvode i daju im novi život uz mnogo kreativnosti. Pristupom koji štiti životnu sredinu kreiraju se nesvakidašnji suveniri, koji se mogu kupiti u mnogobrojnim zanatskim prodavnicama širom Njemačke.

 

Pogled u budućnost

Njemačka ima na svjetskom nivou izvanrednu poziciju u nauci, istraživanju i razvoju. U intenzivnoj saradnji s međunarodnim istraživačima radi na rješenjima za prevazilaženje klimatske krize. Kako bi to moglo izgledati i šta možemo naučiti iz prirode i historije o klimatskim promjenama, na uzbudljiv način turisti saznaju u mnogim muzejima i interaktivnim centrima.

Naprimjer, u kući budućnosti Futurium u Berlinu sve se vrti oko jednog pitanja: Kako želimo živjeti? Mnoge moguće budućnosti posjetitelji mogu otkriti na izložbi, zajedno razgovarati o njima na forumu i isprobati vlastite ideje u Futurium Labu.

S druge strane, Kuća održivosti u Trippstadu izložbama, 3D modelom pejzaža, brojnim događajima i ekološkim edukativnim ponudama daje razumljivu orijentaciju kako svako zapravo može usidriti održivi život u svoj svakodnevni život.

Uronite u svijet nauke, oživite prošlost i pogledajte u budućnost s istraživačima!

Foto: Futurium/David von Becker

Putovanje bez barijera

Mnogi njemački gradovi su posvećeni pristupačnosti kako bi svi gosti imali lijepe i nezaboravne trenutke. Stoga je većina znamenitosti i događaja dostupna osobama s različitim potrebama. Javni prevoz je jednostavan za korištenje. Slabovidne osobe imaju koristi od taktilnih oznaka na trotoarima kao i taktilnih modela na osnovu kojih osjećaju strukturu pojedinačnih znamenitosti. Osobe koje ne čuju u prilici su rezervisati obilaske u pratnji vodiča na znakovnom jeziku, dok osobe koje pate od alergija mogu pronaći informacije o važnim alergenima na jelovnicima u restoranu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content