Olakšano kretanje slijepim i slabovidnim osobama na aerodromu u Sarajevu

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo je održana prezentacija Interreg projekta “DANOVA: Inovativne usluge prevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji”. Riječ je o transnacionalnom projektu saradnje koji sufinansiraju ERDF (Evropski fond za regionalni razvoj), IPA (Instrument predpristupne pomoći) i ENI (Evropski instrument za susjedstvo).

 

 
 
Foto: Furaj.ba

U ovom međunarodnom projektu, kako je pojasnio Berin Riđanović, vođa projekta, učestvuju različiti subjekti – luke, aerodromi, te naučne institucije i drugi.

“Svaki od projektnih članova tima imao je određenu ulogu i određeni zadatak da implementira u sklopu ovog projekta. Mi smo na Međunarodnom aerodromu Sarajevo postavljali taktilne trake i linije vodilje, a modernizovali smo i web stranicu. Međutim, aktivnosti su puno šire, od produkcije određenih dokumenata, poboljšanja infrastrukture u svim vidovima prevoza – cestovnom, željezničkom, avionskom, kao i pronalaženje najboljih softverskih rješenja za navođenje slijepih i slabovidnih osoba kada koriste sve vidove prevoza”, kazao je Riđanović.

Generalno, dodao je, ima mnogo prostora da se radi i više. Kao neka od dodatnih rješenja za olakšavanje putne komunikacije za slijepe i slabovidne osobe Riđanović je istakao intermodalni prevoz, to jeste povezivanje svih vidova prevoza. Konkretno, to znači da ako slijepe i slabovidne osobe dolaze na aerodrom, u autobuskom ili željezničkom saobraćaju imaju navođenje, odnosno upute za kretanje, ali i da imaju upute za kretanje kada dođu u grad ili na željezničku/autobusku stanicu, da se mogu koristiti taktilnim trakama.

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, istakao je kako je ovaj projekt za njih veoma značajan jer mu je cilj da im omogući samostalniji život i funkcionisanje.

“U ovaj projekt smo se uključili odmah na početku i naši ljudi su učestvovali u skoro svim aktivnostima koje su bile na aerodromu i evo dočekali smo da je projekt skoro pri kraju. Građevinski radovi na našem aerodromu nisu još uvijek u potpunosti završeni, ali ovo što smo do sada vidjeli veoma je dobro i vjerujem da će ubuduće svi oni koji budu imali priliku da putuju avionom biti puno samostalniji i nezavisniji u korištenju usluga aerodroma”, kazao je Zuko.

Cilj DANOVA projekta je poboljšanje pristupačnosti aerodroma, luka i željezničkih/autobuskih stanica razvijanjem novih usluga i kompetencija koje će omogućiti da putnici sa oštećenjima vida imaju potpun pristup svim informacijama i uslugama o prevozu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content