Olimpijada se možda vraća u Sarajevo, a obnavlja se i bob-staza

Grad Sarajevo je dobio podršku za zajednički nastup Barcelone i glavnog grada Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama 2030. godine, kao i za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću za potrebe održavanja takmičenja.

Foto: Furaj.ba

Odluka je donesena danas u Ljubljani na sesiji s evropskim olimpijskim komitetima, a u organizaciji Olimpijskog komiteta Slovenije koji slavi 30 godina svog postojanja.

“Olimpijski komiteti grupe zemalja Centralne i Istočne Evrope na čelu s predsjednikom grupe Andrzej Krasnicki, koji je istovremeno i predsjednik poljskog olimpijskog komiteta, su dali punu podršku ideji zajedničkog nastupa”, potvrdila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Predsjednici olimpijskih komiteta zemalja iz regije poput Makedonije, Albanije, Kosova i Slovenije su podržali ideju zajedničkog nastupa, kao i opravdanosti rekonstrukcije bob staze, s obzirom na to da bi je njihove reprezentacije koristile za svoje treninge, a što bi uveliko olakšalo i pripreme za takmičenja.

“Njenom rekonstrukcijom, bila bi to jedina bob staza u regionu. Naš rad i nastojanja sve su bliža konačnom cilju”, poručila je Karić.

Zimske olimpijske igre 2030. godine će se organizirati u gradu kojeg odredi Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Organizator će biti odlučen na 139. zasjedanju MOK-a u Pekingu 2020. godine ili na 140. zasjedanju MOK-a u Mumbaiju 2023. godine.

Kandidati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine su Vancouver (Kanada), Sapporo (Japan), Salt Lake City (SAD) te Barcelona-Pirineji (Španija, Andora, Francuska).

Grad Barcelona, jedan od kandidata za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, u svojoj kandidaturi iskazala je interes da određena borilišta budu u Sarajevu u sklopu Olimpijskih igara.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LIJEPO JE BILO U SARAJEVU: 37 GODINA OTKAKO SMO ISPRATILI OLIMPIJADU

IGMAN – ČUVAR OLIMPIJSKOG DUHA I HISTORIJE

TREBEVIĆKA STAZA ZA BOB I SANKANJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content