Olimpijska borilišta oko Sarajeva bit će proglašena nacionalnim spomenikom

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je zaprimila peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Foto: Furaj.ba

Olimpijska borilišta uključuju: staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob stazu na Trebeviću.

Komisija smatra da očuvanje borilišta i kompletnog prostora na kojem se odigrao najznačajniji sportski događaj – XIV Zimske olimpijske igre, pored materijalnog svjedočenja, treba biti zaštićen i kao memorija mjesta, tako da je odlučeno da se pristupi izradi odluke o proglašenju navedenog prostora nacionalnim spomenikom.

U vezi s tim, Komisija očekuje da će aktivnosti na valorizaciji prostora i izradi odluke o proglašenju završiti u narednom periodu, uz saradnju nadležnih institucija.

Prema odredbama Aneksa VIII Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, do donošenja konačne odluke o proglašenju nacionalnog spomenika, a najduže do godinu dana od podnošenja peticije, sve strane treba da se suzdrže od aktivnosti koje bi mogle da ugroze predloženo dobro, o čemu su obaviješteni svi nadležni organi i institucije na čijem se području nalaze predložena dobra.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LIJEPO JE BILO U SARAJEVU: 37 GODINA OTKAKO SMO ISPRATILI OLIMPIJADU

IGMAN – ČUVAR OLIMPIJSKOG DUHA I HISTORIJE

TREBEVIĆKA STAZA ZA BOB I SANKANJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content