Olimpijska borilišta oko Sarajeva bit će proglašena nacionalnim spomenikom

  Olimpijska borilišta oko Sarajeva bit će proglašena nacionalnim spomenikom

  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je zaprimila peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

  Foto: Furaj.ba

  Olimpijska borilišta uključuju: staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob stazu na Trebeviću.

  Komisija smatra da očuvanje borilišta i kompletnog prostora na kojem se odigrao najznačajniji sportski događaj – XIV Zimske olimpijske igre, pored materijalnog svjedočenja, treba biti zaštićen i kao memorija mjesta, tako da je odlučeno da se pristupi izradi odluke o proglašenju navedenog prostora nacionalnim spomenikom.

  U vezi s tim, Komisija očekuje da će aktivnosti na valorizaciji prostora i izradi odluke o proglašenju završiti u narednom periodu, uz saradnju nadležnih institucija.

  Prema odredbama Aneksa VIII Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, do donošenja konačne odluke o proglašenju nacionalnog spomenika, a najduže do godinu dana od podnošenja peticije, sve strane treba da se suzdrže od aktivnosti koje bi mogle da ugroze predloženo dobro, o čemu su obaviješteni svi nadležni organi i institucije na čijem se području nalaze predložena dobra.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  LIJEPO JE BILO U SARAJEVU: 37 GODINA OTKAKO SMO ISPRATILI OLIMPIJADU

  IGMAN – ČUVAR OLIMPIJSKOG DUHA I HISTORIJE

  TREBEVIĆKA STAZA ZA BOB I SANKANJE