Olimpijski muzej nominiran za nagradu Evropski muzej godine

Olimpijski muzej Sarajevo nominiran je za nagradu EMYA 2023 Evropskog muzejskog foruma (EMF), kao jedan od evropskih muzeja koji će konkurirati za nekoliko nagrada za najbolji muzej Evrope – među kojima su glavna nagrada EMYA, te nagrada Vijeća Evrope.

 
Foto: Olimpijski muzej Sarajevo

Nagrade za Evropski muzej godine dodjeljuju se na godišnjoj konferenciji koja se održava u maju. Naredna dodjela nagrada EMYA 2023. održat će se od 3. do 6. maja u Barseloni.

Ovom prilikom će se osim dvije glavne nagrade – Evropski muzej godine i Muzejska nagrada Vijeća Evrope, dodjeliti i nagrade za posebne vrijednosti određenih muzeja, a to su: Silletto nagrada (za angažman u zajednici i kulturnu participaciju), Kenneth Hudson nagrada (za institucionalnu hrabrost i profesionalni integritet), Meyvaert (nagrada za održivi razvoj), The Portimao (za gostoprimstvo, inkluziju i pripadnost) kao posebne pohvale koje se dodjeljuju muzejima za njihov novi i inovativni pristup u specifičnim aspektima njihovog javnog djelovanja. Svaka od ovih nagrada predstavlja izniman prestiž i priznanje u svijetu muzeja.

O dobitniku nagrada odlučuje žiri u kojem je devet istaknutih muzejskih profesionalaca iz devet evropskih država.

Olimpijski muzej u Sarajevu

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content