Olimpijski “Plamen mira” stiže u Sarajevo

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je na Olimpijskom stadionu u Rimu preuzeo „Plamen mira“ u susret održavanju Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu EYOF 2019 u Sarajevu i Istočnom Sarajevo od 9. do 16 februara.

U organizaciji Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu danas je upriličena ceremonija „Flame of Peace Ceremony“, na kojoj je Plamen mira preuzeo i Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, a svečanosti je prisustvovao i direktor EYOF d.o.o. Senahid Godinjak.

 

Na taj način „Plamen mira“ započinje svoj put ka Sarajevu gdje će biti upaljen na Svečanoj ceremoniji otvaranja 10. februara na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

–        Plamen mira sada ide ka Sarajevu, gradu gdje i pripada. Naš grad njeguje sve vrijednosti olimpizma, sve ono što ovaj plamen nosi sa sobom. Dobiti maslinovu grančicu i ovaj plamen je velika čast koju dijelim sa narodima i građanima u Bosni i Hercegovini i našim Sarajevom, kao univerzalnu poruku mira i napretka – rekao je tim povodom gradonačelnik Skaka.

„Plamen mira“ predali su Raffaele Pagnozzi, generalni sekretar Evropskog olimpijskog komiteta i Jozef Liba, član Izvršnog komiteta EOK i predsjednik Koordinacijske komisije za „EYOF 2019“.

Gradonačelnika Skaku je dočekao i Francesco Saverio Terruzzio, predstavnik maestra Michelangela Pistoletta u suradnji sa Ambasadom Italije u Sarajevu.

Direktor Godinjak je istaknuo da je preuzimanje Plamena mira potvrda da su organizatori uradili odličan posao i stekli povjerenje da i narednih godina njeguju i slave olimpizam.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content