OLYMPOS – Kućice na drveću

U jedno od najinteresantnijih i prirodom najljepših dijelova južne obale Turske, sigurno spada veliko Likijsko poluostrvo. Bezbroj prelijepih uvala, arheoloških nalazišta, borovih šuma, potoka koji jure duž strmih litica… i atrakcija koju posećuju oni najupućeniji – Turske kućice na drvetu.

shutterstock_44786605

Fotografije i tekst Ivana Dukčević Buđa, Furaj.ba

Na istočnom dijelu Likijskog poluostrva, dvadesetak kilometrara južno od turistički prenaseljenog Kemera, na mjestu gdje magistrala vijuga visoko iznad krajeva planinskih vijenaca, pokraj puta nalazi se putokaz u smjeru ka moru, sa natpisom: Olympos – 11 km. Avanturisti i oni željni nečeg novog, vjerovatno neće zažaliti ako odluče da skrenu…

Poslije 11 km niz magistralu, 500 metara udaljen od 5 km duge plaže, dijelimično skriven u klancu i hladovini borove šume nalazi se Olimpos. Duž sporednog puta ka obali, niz obronke planine, skoro ni žive duše, ali zato na samom kraju (tokom ljetne sezone) – gužva neopisiva!

523001_283007765111532_878957401_n

Širom Turske, selo Olimpos poznato je po specifičnoj vrsti smještaja, koji možete pronaći na još par mjesta širom Likijskog poluostrva.

Drvene kućice na drveću nalaze se u hladovini borove šume. Osim njih, smještaj čine i pansioni – drveni bungalovi i „sjedeljke“ – restorančići i kafei na izdignutim platformama. Svake godine, Olimpos posjeti hiljade stranih turista, pretežno Evropljana. Dolaze kako bi svoje ljetovanje proveli na ovom mestu, između drveća limuna i mandarina, u kamperskom stilu. U kućicama na drveću ili drvenim bungalovima (sa ili bez klima uređaja), većinom odsjedaju mladi, evropski „backpeckeri“, ali i oni stariji – predstavnici nekadašnje hipi generacije, koji sa svojom već velikom djecom na ovom mjestu evociraju uspomene na „djecu cvijeća“, prisećajući se 70-tih godina XX vijeka.

538840_283010498444592_861011365_n

Smještaj u Olimposu obično podrazumjeva polu, ili pun pansion, obzirom da 90 % naselja i čine pansioni na drveću, bungalovi i poneki kafe-restorančić. Cjene smještaja se kreću od 10 do oko 20 Eura po osobi, dnevno.

Šumarak sa kućicama na drveću nalazi se oko 500 m od obale, u borovoj šumi. Želite li na plažu, morate krenuti ka kraju širokog, planinskog klanca, pored drvenih pansiona i opuštenih restorančića sa „sjedeljkama“ na platformama i proći kraj drvenog kioska – ulaza u arheološko nalazište Olimpos (Olympos). Obzirom da put do plaže vodi kroz arheološki lokalitet, ulaznicu od oko 2 Eura morate i platiti (osim ako niste gost jednog od pansiona u Olimposu – tada je prolaz do plaže besplatan).

Ušavši u lokalitet i zemljanim putem krenuvši put plaže, usput ćete vidjeti iskopine jednog od mnogobrojnih antičkih, likijskih gradova na poluostrvu između gradova Fetija i Antalije. Na vrhuncu moći, u II vjeku prije naše ere Olimpos je imao čak tri glasa u okviru Likijske lige, saveza likijskih državica. Kasnije su ga osvajali Grci, gusari,  Rimljani, Vizantijci, Arapi i krstaši. Iako mnoge arheološke ostatke možete videti i uz put (sarkofazi, bazilika, agora, gimnazijum, itd), sa lijeve strane u šumi, na par mjesta postoje staze koje vode do ostataka još interesantnijih zdanja koje kao da je, najslikovitije rečeno – progutala prašuma.

 

Put ka plaži sa desne strane prati i plitka, planinska rijeka Akdere, koja se na samom kraju klanca i arheološkog nalazišta uliva u more. Iako je rijeka i u sred avgusta bukvalno ledena, neki turisti rashlađuju se u njoj.

Na dugu, pretežno šljunkovitu plažu u Olimposu, svakodnevno se stušti veliki broj ljudi. Osim gostiju pansiona i kućica na drvetu, na jednodnevno kupanje ovdje dolaze i drugi upućeni turisti. Ovo se naročito odnosi na one koji turskim guletima (jedrenjacima) krstare obalama Likijskog poluostrva i ovde zastaju na višesatno kupanje. Pazite da šetajući plažom zaobiđete mrežom obilježena mjesta, na kojima se ispod pijeska kriju jaja morskih kornjača (Caretta Caretta). Naime, plaža Olimpos jedna je od ukupno 17 u istočnom dijelu Mediterana, na koju tokom kasnog proljeća u noćnim satima iz mora izlaze velike kornjače, kako bi polegle jaja u pijesku.

2 – 3 km sjevernije od Olimposa, idući pješice duž plaže doći ćete u seoce Čirali (Çıralı). Za razliku od Olimposa, Čirali je mjesto porodičnog, nešto mirnijeg ljetovanja. U jedinoj “ulici” u mjestu, na pravilnoj udaljenosti od ogromne pješčane plaže (iste one kao u Olimposu, ali par kilometara sjevernije), u voćnjacima nara, limuna i mandarina, pod sjenkom žbunova i po koje palme, smjestilo se tridesetak privatnih pansiona. Stil je isti kao i u Olimposu, osim što u Čiraliju nema klanca i borove šume. Zbog toga kućice za smještaj turista nisu na drvetu, već su to pretežno drveni bungalovi na livadi, u voćnjacima. U velikom broju pansiona savremeni bungalovi ničim ne zaostaju za hotelskim sobama, sa kupatilima i klima uređajem. Neki od pansiona i bungalova imaju velike bašte sa sjedeljkama na platformama, razapete mreže između drveća, kao i svoje ležaljke i suncobrane na plaži.

427826_283011058444536_1847155034_n

Za razliku od šljunkovitog dijela plaže kod Olimposa, kod Čiralija je plaža pretežno pješčana, a pred sam kraj, na nekim mjestima djeluje veoma romantično. Za to je zaslužna ne samo njena širina, već i predivno, mjestimično izniklo mediteransko drveće iz porodice borova, sa krošnjom u obliku pečurke – pinija (pinus pinea L.).

Osim velike plaže i zanimljivog smještaja u obliku bungalova (Çıralı) i “kućica na drveću” (Olympos), u ovom dijelu obale, u neposrednoj okolini trebalo bi posjetiti i Himeru (Yanartaş), mjesto gdje zemni gas neprekidno izbija iz stijene i neki od restorančića na potoku Ulupinar (Ulupınar).PRIJEDLOG ZA SMJEŠTAJ:

Olympos:

– Bayrams Tree Houses / bungalov sa a/c, kupatilom i polupansionom, 19 Eura po osobi (www.bayrams.com  / olympos@bayrams.com)

– Türkmen Pension Tree Houses / bungalov sa a/c, kupatilom i polupansionom, 18 Eura po osobi (u susjednoj Kadir’s tree houses često se organizuju velike žurke. Ako ste lakšeg sna, ovo nije dobro mjesto za smještaj).

Doğa Pansiyon / bungalovi i kućice „na drvetu“ (www.dogapansiyon.net).

 

Çıralı: 

Çıralı Uğur Pansiyon / prelijepa bašta i voćnjak, sjedeljke u šumici i mreža za spavanje između drveća. Smještaj u kućama (prilično skučen), ali i drvenim bungalovima sa a/c i kupatilom: n/d 17 – 20 Eura po osobi / www.ugurpansiyon.com

Özge Hotel & Bungalows / novi, lijepo uređeni bungalovi sa a/c i kupatilom, u središnjem dijelu Čiralija. Jedino što nedostaje je cvijeće i visoko drveće u bašti – relativno skoro je posađeno (www.ozgehotel.com / www.ozgebungalow.com): polupansion – 22 Eura po osobi.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content