Omar Bojčić je potpuno slijep i predstavlja BiH na SP-u u paraatletici

  Omar Bojčić je potpuno slijep i predstavlja BiH na SP-u u paraatletici

  U četvrtak počinje Juniorsko paraatletsko prvenstvo i trajat će četiri dana 1-4. augusta 2019. u Švicarskoj – Nottwil.

  Na ovom prvenstvu BiH će imati po prvi put svog učesnika. Bh. paraatletičar Omar Bojčić, sa svojim vodičem Trle Muhamedom, učestvovat će u diciplini 100 metara u kategoriji T11 (potpuno sljepilo).

  Bh. delegacija otputovala je u subotu na Svjetsko juniorsko para atletsko prvenstvo, gdje su jučer su odradili prvi oficijalni trening, u jednom od najvećih centara u svijetu za paraplegiju “Swiss Paraplegic Centre Nottwil“.

  – Nastup našeg sprintera po rasporedu je u petak, a do tada ćemo raditi na brušenju forme i pokušati izvršiti adaptaciju što je više moguće. Drago nam je da smo uspjeli doći na ovo prvenstvo, iz više razloga, a najveći je taj što pišemo historiju bh. paraatletike, što razbijamo stereotip da invalidne osobe u BiH nemaju dobru budućnost, što širimo poznanstva/konekcije s kojima unapređujemo naš rad, i u konačnici što je ovo odskočna daska za našeg Omara jer će ovo uveliko promijeniti njegov život – istako je trener Elmir Ćerimagić.

  U BiH ima veliki broj osoba s nekom vrstom invaliditeta, među njima je oko 550 osoba sa sljepilom. Svi bi oni trebali biti ravnopravni s drugima.

  – Omar Bojčić je pokazatelj da i u osobama s invaliditetom ima potencijala, zahvaljujući njemu u Nottwilu se vijori naša zastava, a i u budućnosti će se vijoriti na mnogo većim sportskim manifestacijama, s toga ne gurajmo ove osobe na margine, već ih gurajmo u njihovim potencijalima i tako ćemo svi zajedno kao društvo rasti – navodi Ćerimagić.