Oni će braniti boje BiH na Olimpijskim igrama u Japanu

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine koji će našu zemlju predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavljen je u Olimpijskom komitetu BiH u Sarajevu.

Foto: Olimpijski komitet BiH

Boje Bosne i Hercegovine u prijestolnici Japana branit će atletičar Amel Tuka, judašica Larisa Cerić, bacač kugle Mesud Pezer, plivačica Lana Pudar, taekwondoist Nedžad Husić, streljačica Tatjana Đekanović i plivač Emir Muratović.

Zastavu BiH će prvi put na jednoj olimpijadi nositi muški i ženski sportista, a u slučaju BiH ta čast je pripala Amelu Tuki i Larisi Cerić.

Olimpijske igre Tokio 2020 zbog pandemije koronavirusa odgođene su za 2021. godinu, a održat će se od 23. jula do 8. augusta.

Prilikom predstavljanja naših najboljih sportista prisutnima se obratio predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Marijan Kvesić, koji je napomenuo da “u ovim izazovnim vremenima Olimpijski komitet BiH učinio je dodatni napor te u četvorogodišnjem ciklusu kroz brojne projekte i inicijative osigurao preko 830.000 KM za podršku vrhunskim BH sportistima za njihove pripreme i nastupe. Time je OKBiH pomogao sportistima u njihovoj namjeri da ostvare olimpijske norme te doprinjeo jačanju sportskog sistema BiH . Ako na ovu podršku dodamo troškove avio prevoza, opreme, ceremonijalnih odijela i džeparca, možemo zaključiti da se radi o projektu nešto više od miliona konvertibilnih maraka.”

Foto: Olimpijski komitet BiH

Istovremeno, predsjednik Kvesić je dao do znanja da je OK BiH već počeo sa pripremama za OI „Paris 2024“, pokrenuvši projekte prema najtalentovanijim sportistima kao što su Lana Pudar (plivanje), Jovan Lekić (plivanje) i Ada Avdagić (taekwondo). Iskoristio je priliku da pozove i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti da se aktivnije uključe u finansiranje sporta i vrhunskih sportista kako bi sport dobio mjesto koje zaslužuje u društvu – da povezuje, da inspirira, da promovira, i čini zajednicu fizički i psihički zdravom.

Svečanom ispraćaju BH olimpijskog tima prisustvovao je i Ambasador Japana NJ.E. Ito Makoto koji je u svom obraćanju podsjetio na prijateljske odnose naše dvije države, povezanost Japana i BiH osobito kroz sport i umjetnost te uvjerio sve prisutne da će i uprkos nezahvalnoj situaciji koju sa sobom nosi pandemija, BH sportski tim u dalekom Tokiu osjetiti gostoprimstvo, ljubav i poštovanje građana zemlje izlazećeg Sunca, uz odlično organizovane igre.

Svoje nade i očekivanja su iznijeli svi naši olimpijci, koji su obećali dati svoj maksimum i ostvariti najbolje rezultate, dok se u ime svih trenera prisutnima obratio Mehmed Skender učesnik prvih olimpijskih igara na kojima je učestvovala Bosna i Hercegovina – OI Barcelona 1992.

Igre u Tokiju su bile planirane da se održe 2020. godine, ali iz već poznatih razloga uzrokovanih pandemijom COVID19, njihovo održavanje je pomjereno na 2021. godinu uz propisivanje mnogobrojnih restrikcija i ograničenja. Olimpijske igre „Tokyo 2020“ će zasigurno biti zapamćene kao specifične, neobične i izazovne, a cijela BH olimpijska porodica se iskreno nada da će biti upamćene po vrhunskim rezultatima sportista.


https://furaj.ba/dev2/10-zanimljivosti-o-olimpijskim-igrama-koje-ce-se-odrzati-u-tokiju/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content