Online zbirka nacionalnih spomenika Konjica

    Online zbirka nacionalnih spomenika Konjica

    Na društvenim mrežama Narodnog univerziteta i Facebook stranici Zavičajnog muzeja Konjic, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura i uz kratki opis predstavljeni su nacionalni spomenici – dva stećka Gromile.

    Stećci su smješteni u formi sljemenjaka s postoljima u zaseoku Račica (naseljeno mjesto Razići), koje je od Konjica udaljeno oko 20 km zračne linije u pravcu jugoistoka, neposredno uz lokalnu cestu, na lokalitetu Gromile. Karakteristični su po tome što ne spadaju u grupu niskih sljemenjaka, koji se prema postolju sužavaju. Navedeni stećci su rađeni tako da su iznimno visoki, uski i prema postolju se proširuju. Jedan od stećaka je rađen s duplim ili udvojenim postoljem, što je rijedak slučaj za područje konjičke općine.

    “Online zbirka nacionalnih spomenika s područja Općine Konjic” naziv je događaja kojeg od petka, 12. juna, organizira Narodni univerzitet Konjic, u sklopu manifestacije Konjičko kulturno ljeto. Ovogodišnji repertoar Konjičkog kulturnog ljeta Narodni univerzitet realizira u saradnji s Yunus Emre Institutom Mostar.