Organizovano umrežavanje austrijskih i domaćih turističkih agencija

U partnerstvu Sparkasse Banke, USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Advantage Austria,  u Sarajevu je organizovan susret i umrežavanje 25 turističkih agencija iz Austrije i Bosne i Hercegovine sa ciljem uspostavljanja poslovnih veza i saradnje koja treba stimulisati priliv austrijskih turista u BiH. Ovaj “B2B networking event” je bio završnica petodnevnog boravka deset odabranih agencija iz Austrije u BiH, a kojima je organizovan obilazak nekih od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Član Uprave Sparkasse Banke Amer Hadžikadić

Događaj je upriličen u okviru programa koji ima za cilj promociju bh. turističkih potencijala i doprinos razvoju turističkog sektora.

Snažnu podršku inicijativi je na događaju izrazila ambasadorica Republike Austrije u BiH NJ.E. dr. Ulrike Hartmann. Martha Suda, direktorica trgovinskog odjela austrijske ambasade u BiH Advantage Austria je u obraćanju zvanicama izrazila zadovoljstvo učešćem u projektu koji je rezultirao uspješnim umrežavanjem privrednika dvije zemlje, što je i osnovna misija Advantage Austria.

Partneri su u ovoj sedmici ugostili deset odabranih turističkih agencija iz Austrije, a u režiji projekta USAID Turizam im je organizovan fam trip kroz Bosnu i Hercegovinu kako bi upoznali neke od najatraktivnih turističkih destinacija. Nakon što su vidjeli i osjetili ljepote Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Konjica, Blagaja, Ljubuškog, Travnika i Jajca, agencije su imale priliku ostvariti i direktne poslovne kontakte sa najvećim domaćim turističkim agencijama i pronaći partnere kako bi bh. destinacije mogli ponuditi svojim klijentima u Austriji. 

Član Uprave Sparkasse Banke Amer Hadžikadić je na događaju istakao stratešku opredijeljenost Sparkasse Banke da daje ciljanu potporu onim sektorima i industrijama koje mogu generisati održiv razvoj, samostalnost i nova radna mjesta za ekonomiju BiH. To su SME i startupi, poljoprivreda i turizam.

“Radimo to kroz naš osnovni bankarski posao – tako što smo sa dvocifrenim stopama rasta kreditiranja pravnih lica jedan od najaktivnijih kreditora privrede BiH, ali i sa tailor-made modelima finansiranja koji prate specifičnosti ovih industrija. Medjutim, naše viđenje odgovornog bankarstva je da možemo ići puno dalje – izlaziti iz okvira tradicionalne uloge banke i sa ovakvim programima umrežavanja turističkih ponuđača dvije zemlje dati ciljanu, konkretnu i mjerljivu podršku. Bh. ekonomija, a posebno turizam koji je u porastu, trebaju upravo jedan takav pristup i rješenja koja izlaze iz okvira”.

 

 

Dio programa podrške je i poseban model finansiranja Sparkasse Banke za lokalna turistička preduzeća sa fleksibilnim otplatnim planovima koji prate sezonalnu dinamiku njihovog poslovanja. Dodatni benefit je mogućnost korištenja konsultantskih usluga koje pruža USAID Turizam. Sve sa ciljem razvoja poslovanja te usklađivanja sa evropskim turističkim standardima.

“Vlada Sjedinjenih Američkih Država s ponosom podržava napore Bosne i Hercegovine u razvoju turističkog sektora i unapređenju konkurentske sposobnosti kao turističke destinacije. U prethodnim danima, zajedno sa Sparkasse Bank, bili smo domaćini nekih od vodećih austrijskih turoperatora, pružajući im uvid u najpoznatije atrakcije i doživljaje u Bosni i Hercegovini, što je pratilo današnje predstavljanje destinacije i B2B događaj”, poručio je Erol Mujanović, zamjenik direktora Ureda za ekonomski razvoj (EDO) USAID BiH.

“Ovo će značajno doprinijeti našim naporima da pozicioniramo Bosnu i Hercegovinu kao jednu od najživopisnijih i privlačnih turističkih destinacija među austrijskim putnicima. Zbog geografske blizine, odlične povezanosti te historijskih i kulturnih veza, Austrija ima potencijal postati jedno od ključnih tržišta za turizam Bosne i Hercegovine”, dodao je Mujanović.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content