Čuvenog glumca Orsona Wellesa bilo je strah letjeti iznad Jablanice

Tog 18. decembra 1968. godine u rijeku Neretvu, tačnu u 12:50 sati, sručilo se 400 tona metala. U kanjon rijeke bačeno je 20 topova, 16 tenkova i kamiona, te 5 tona drugog materijala, kao i 12.000 eksplozija sa 10 tona eksploziva, za potrebe snimanja kultnog filma “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića, koji je bio nominiran za američku prestižnu filmsku nagradu Oscar 1969. godine.

Nijedan kadar od tog dana nije ušao u film jer se nakon miniranja mosta podigla tolika prašina da se nije moglo nastaviti snimanje, pa su rušenje mosta kasnije morali dosnimati na maketama u češkoj laboratoriji.

Most je napravljen na visini od 42 i dug 82 metra, te podignut i srušen samo za potrebe filma u kojem su glavne uloge ostvarili najveći glumci sa svjetske scene tog doba poput čuvenog Orsona Wellesa. Premijerno je prikazan u tada novootvorenom centru Skenderija, 29. novembra 1969. godine, a na samu premijeru u Sarajevo su stigli i glumica Sophia Loren, te glumac Omar Shariff. Čak je i plakat za film izradio jedan od najboljih slikara svih vremena Pablo Picasso.

Srušeni most i danas stoji u rijeci Neretvi, te predstavlja simbol Jablanice. Do njega se i danas može doći šetnjom od Muzeja “Bitke za ranjenike”, nadomak glavnog magistralnog puta, gdje možete uz huk Neretve pokušati zamisliti kako je to nekada bilo za vrijeme najhumanije bitke Drugog svjetskog rata, snimanja ovog čuvenog filma, te kako je na vašem mjestu nekada stajao ovaj slavni glumac i divio se ljepoti ove prekrasne rijeke.

Nakon boravka Orsona Wellesa u Jablanici ostale su neke priče. Kažu da se bojao jablaničkih provalija, te da je molio da ga helikopterom spuste na visoravan Risovac na obližnjoj Čvrsnici da se spusti odozgo, samo da u njih ne gleda, ali mu molba nije odobrena.

Kasnije je u Jablanici snimio scenu iz filma po kojem ćemo ga pamtiti: Do posljednjeg daha želim Titovu glavu!

Orson Welles u filmu “Bitka na Neretvi”

Welles ni na premijeru filma u Sarajevo nije želio doći malim avionom iz Dubrovnika, već je došao automobilom i naravno, zakasnio. Stigao je baš u trenutku kada su njegov lik u filmu ubili, a Tito se, kad su mu javili, našalio: Zar baš sad kad su ga ubili?

Welles je tada spavao u centru Sarajeva, u zgradi u ulici Danijela Ozme.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

SRUŠENI MOST NA NERETVI

KAKO JE PABLO PICASSO NASLIKAO PLAKAT ZA FILM “BITKA NA NERETVI”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content