Osam saveznika imuniteta iz prirode koji imaju antibiotska svojstva

Kako bismo ojačali imunitet i pomogli zdravlju, često posežemo za prirodnim lijekovima koje je od davnina prepoznala narodna medicina.

Ilustracija: Pixabay

Savremena medicina oslanja se na upotrebu hemijskih agenasa ili antibiotika u borbi protiv zaraznih bolesti, no neke namirnice iz prirode djeluju poput antibiotika.

Podsjećamo da to ne znači da ukoliko ste bolesni ne trebate posjetiti ljekara ili koristiti propisane antibiotike, no sa hemijskim pripravcima to ne trebate raditi na svoju ruku, a ove prirodne možete koristiti čak i preventivno.

1. Bijeli luk

Hemijski spojevi u bijelom luku poput alicina pokazuju antibakterijsko djelovanje, dokazala je nauka. Bijeli luk se stoljećima koristi za borbu protiv zaraznih bolesti, a njegovo antibakterijsko djelovanje prvi je put opisano sredinom 1800-ih. Najučinkovitija je kad se konzumira sirov, i to lagano usitnjen jer se tada iz njega oslobađaju enzimi koji se pretvaraju u spomenuti alicin te ga takvog možemo dodati u sir, umake i slično. Možete ga naći i u obliku praha, ulja, ekstrakta i tableta.

2. Luk

Luk sadrži snažne flavonoide koji djeluju poput antibiotika. Najučinkovitiji je kada ga narežete i pustite da odstoji nekoliko minuta, baš poput bijelog luka jer se tako povećava izlučivanje fitonutrijenata zbog kojih se luk i ubraja među prirodne antibiotike. U našim kuhinjama, čest je dodatak jelima.

3. Ulje origana

Jedan je to od najsnažnijih antibakterijskih esencijalnih ulja jer sadrži karvakrol i timol, dva antibakterijska i antigljivična spoja. Učinkovito je, sudeći prema istraživanjima, protiv mnogih kliničkih sojeva bakterija, uključujući Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa. Ako ga želite koristiti kao prirodni antibiotik, pomiješajte ga s vodom ili kokosovim uljem. Budite oprezanni jer je riječ o vrlo jakom ulju koje se ne smije koristiti više od jedne do dvije kapi dnevno i to najviše četrnaest dana.

4. Med

Kada smo bolesni, obično prvo uzimamo med. Treba razlikovati cvjetni med koji potječe od cvjetnog nektara i šumski med koji nastaje od slatkih tvari koje pčele zajedno s nektarom pokupe na drveću, a koji je uglavnom lošije kvalitete, tamniji i ima više minerala nego cvjetna varijanta. Med, a najprije dakle cvjetni, učinkovio jača imunitet, poboljšava probavu, poboljšava obnavljanje tkiva, ima antibakterijska svojstva te ubrzava uklanjanje toksina iz organizma.

5. Jabučni ocat

Ova jeftina namirnica često se koristi kod poticanja brzine metabolizma zbog čega je učinkovita za mršavljenje, ali ima i antibiotska svojstva. Naime, kako se dobija fermentacijom svježih jabuka, sadrži visok udio octene i jabučne kiseline, vitamina, minerala i aminokiselina. Dobar je izvor pektina, vitamina A, B6, C, E, tiamina, likopena, niacina, pantotenske kiseline, riboflavina i beta karotena. Preporučuje se da se pije u čaši vode s dodatkom meda, no ako vam taj okus nije opcija, možete ga dodati u salate i tako konzumirati.

5. Đumbir

Đumbir ima snažna protuupalna i antibakterijska svojstva zbog čega učinkovito pomaže u prevenciji gripe i prehlade, te povoljno djeluje i na probavni sistem. Najčešće se konzumira kao čaj, no može se naribati i dodavati u jela. Podsjećamo da je intenzivnog okusa.

7. Hren

Sirovi hren može pomoći u prevenciji i liječenju infekcije sinusa, mokraćnog mjehura i kožnih infekcija, jer se sastoji od visokog udjela sumpora koji dokazano djeluje kao antibiotik. Hren sudjeluje u eliminaciji parazita iz probavnog sistema, te stimulira rad imunološkog sistema i povećava razinu bijelih krvnih stanica.

8. Kurkuma

Egzotična kurkuma ima snažno djelovanje na čitav organizam zbog kurkumina, glavnog aktivnog sastojka koji ima snažna protuupalna i antioksidacijska svojstva. Može ublažiti simptome gripe i prehlade i poboljšati rad tjelesnih stanica, a najčešće ga konzumiramo kao začin.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content