Osim Stojčevca uredit će se i izletišta Jošanički potok i Dolina

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u proteklom periodu sufinansiralo je ambijentalno uređenje kompleksa Stojčevac i tehnološku modernizaciju preduzeća „Sarajevo-šume“, a kako bi se nastavila realizacija značajnih projekata iz oblasti zaštite i uređenja šume i šumskog zemljišta Uprava za šumarstvo KS pripremila je dopunu Programa utroška namjenskih sredstava u oblasti šumarstva iz Budžeta KS u 2022. godini.

 

 

Foto: Furaj.ba

Ovom dopunom Programa, predviđeno je dodatnih 2.650.000 KM iz kojih će se finansirati nastavak ambijentalnog uređenja kompleksa Stojčevac i Doline na području Ilidže, izletišta Jošanički potok u Vogošći i nabavka ekološki prihvatljivih mašina za unapređenje poslovanja preduzeća „Sarajevo –šume“.

„Kako smo i obećali ranije, nastavit ćemo finansiranje ambijentalnog uređenja kompleksa Stojčevac do njegovog potpunog uređenja i opremanja svim potrebnim sadržajima za ugodan boravak naših građana na ovom prostoru. Osim Stojčevca, prepoznali smo i mjesto Doline kao veoma značajnu i atraktivnu turističku destinaciju zbog netaknute prirode, očuvanog okoliša i  zdrave klime, te obilja različitih biljnih i životinjskih vrsta. Kao takvo, idealno je za rekreaciju i odmor, a obogaćivanje ovog područja biciklističkom stazom i pratećim rekreativnim sadržajima ostavlja ogroman prostor za razvoj eko-turizma“, izjavio je ministar privrede Adnan Delić.

Ministar je istakao i da je, prepoznavajući značaj i potrebu povećanja broja kvalitetnih izletišta, Ministarstvo privrede izdvojilo sredstva i za uređenje izletišta Jošanički potok na području općine Vogošća.

„Izletište će se prostirati s obje strane puta, a uređenje podrazumijeva čišćenje ovog područja i ambijentalno uređenje, odnosno postavljanje mobilijara za odmor i roštiljanje, dječiji park, postavljanje panoa, kanti za otpatke, zaštitnu drvenu ogradu duž potoka, česme za dva izvorišta pitke vode, kao i sanaciju deponije koja se nalazi na ovom području. Nakon završetka radova, stanovnici općine Vogošća imat će porodično izletište u samom naselju“, pojasnio je ministar.

Osim ambijenatlnog uređenja i obogaćivanja sadržaja na Stojčevcu, Jošaničkom potoku i Dolini, planirana su i sredstva za nabavku forwardera i žičanog krana u nastavku tehnološke modernizacije preduzeća “Sarajevo-šume“, kao najvažnijeg činioca u obezbjeđenju i dostizanju dugoročnih ciljeva gospodarenja šumama i šumskim zemljištem.

Nabavkom savremenih i ekološki prihvatljivih mašina i vozila za gospodarenje šumama značajno će se unaprijediti kroz bolji pristup teže dostupnim šumskim područjima, a znatno će se utjecati i na očuvanje šumskih puteva koji trpe česte štete zbog neadekvatnih mašina i metoda kojima se trenutno održavaju šumska područja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content