Oslikavanjem murala počeo Festival ulične umjetnosti

Ovogodišnji FUU, započeo je oslikavanjem murala, autora Rikarda Druškića u dvorištu O. Š Musa Ćazim Ćatić, a na stražnjem zidu zgrade Sarajevskog ratnog teatra.

Naziv Murala u nastanku je Beskrajna poezija pokreta iz istoimenog ciklusa u kojem se umjetnik trenutno nalazi. Prema riječima Rikarda, rad je razigran, maštovit, apstraktan, ali nakon dužeg posmatranja počinju se pojavljivati oblici I nazirati narativ. Obzirom da se rad nalazi u dvorištu osnovne škole, s ovim radom umjetnik želi kod djece potaknuti interesovanje za umjetnost, te ih generalno ponukati na jedan vid lateralnog razmišljanja.

Rikardo Druškić rođen je 1990. godine. Njegovo interesovanje za umjetnost se budi još u srednjoj školi sa najvećim fokusom na ilustraciju i digitalnu umjetnost. Rikardo u svom radu koristi kombinaciju umjetničkih tehnika kao što su crtanje, slikanje i digitalna obrada. Njegovi radovi su bili izlagani u mnogim umjetničkim galerijama, institucijama i javnim prostorima u svijetu, u vidu samostalnih i grupnih izložbi, a neka od mjesta su: Sarajevo, Mostar, New York, Miami, Los Angeles, Taiwan i Berlin.

Jedan je od finalista na takmičenju Art Revolution, Taipei 2014. godine, dok u istom periodu njegovi radovi Madness Continous i Depth bivaju izabrani od strane platforme za promociju savremene umjetnosti see.mee za predstavljanje na čuvenom Times Square u New Yorku. Neke od najznačajnih izložbi su bile organizovane u Gallery 25N – New York, Zid – Historijski muzej Sarajevo, Post-izborna trauma – BKC, Sarajevo, Where is the Exit – JAVA, Sarajevo i Diggin, maineouevre, Berlin. Bio je jedan od prvih učesnika Festivala ulične umjetnosti (FUU) u Sarajevu 2016. godine, prilikom kojeg se njegov rad prenosi u javni proctor.

Festival ulične umjetnosti FUU je multimedijalni umjetnički festival na otvorenom čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada Sarajeva, popularizirane ali i zapostavljene. Ovakav događaj, već uobičajen u urbanoj kulturi evropskih gradova je spontano dešavanje koji publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja, šetališta; oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost.

Svoje programske sadržaje Festival prezentira tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama kroz animaciju djelovanjima koja već u stvaranju postaju i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada. Svoje prvo izdanje, FUU je imao u septembru 2015.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content