Osnovi set za preživljavanje kojeg morate imati u kući

Službena internetska stranica vlade SAD-a objavila je detaljne upute o tome što bi sve trebao sadržavati osnovni komplet za preživljavanje.

 
Ilustracija: Pixabay-stevepb

S obzirom na potencijelne prijetnje i moguće izvanredne događaje poput korištenja nuklearnog oružja, Vlada SAD-a je poručila svojim građanima da će možda morati preživjeti sami nekoliko dana. Biti pripremljen znači imati vlastitu hranu, vodu i druge zalihe za nekoliko dana.

Komplet za preživljavanje zbirka je osnovnih stvari koje bi vašem kućanstvu mogle zatrebati u slučaju nepredviđenih situacija.

Sve predmete pohranite u plastične vrećice i stavite ih u jedan ili dva spremnika koji su laki za nošenje kao plastične kante ili torbe. Osnovni komplet za preživljavanje trebao bi sadržavati sljedeće stvari:

– voda (oko 3.5 litre po osobi tokom nekoliko dana koje će koristiti i za piće i sanitarne uvjete)

– hrana (višednevna zaliha nekvarljive hrane)

– radio na baterije

– svjetiljka

– pribor za prvu pomoć

– dodatne baterije

– zviždaljka

– maska za prašinu (za pomoć pri filtriranju kontaminiranog zraka)

– plastična folija i ljepljiva traka (za sklonište)

– vlažne maramice, vreće za smeće i plastične vezice (za ličnu higijenu)

– ključ ili kliješta

– ručni otvarač konzervi za hranu

– lokalne karte

– mobitel sa punjačima i rezervnom baterijom

S obzirom na vaše osobne potrebe, u svoj komplet možete ubaciti još neke stvari, a ready.gov preporučuje lijekove na recept, lijekove protiv bolova i slično, naočale ili leće, pelene i bočicu za mlijeko ako imate bebu, važne dokumente, vreću za spavanje ili toplu deku, šibice u vodootpornoj vrećici ili posudi, potrepštine za žene i ličnu higijenu…

Kada prirpemite svoj osnovni komplet za preživljavanje, pobrinite se da uzmete konzerviranu hranu koja može dugo trajati. Nemojte zaboraviti zamijeniti hranu kojoj istekne rok!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content