Ostavljate li bakšiš na putovanjima?

Kada se pripremamo za putovanja, često zaboravljamo da se raspitamo o nekim važnim stvarima vezanim za običaje zemlje koju posjećujemo. Jedna od njih je svakako lokalna kultura ostavljanja napojnica.

U Argentini, na primjer, napojnice su protivzakonite, ali su konobari u većim turističkim centrima već navikli da ih stranci ponekad počaste za uloženi trud, tako da se morate potruditi da budete vrlo diskretni ukoliko se odlučite za ovaj korak.

U Sjedinjenim Državama, napojnice su često jedini izvor prihoda u uslužnim djelatnostima, dok u Rumuniji mogu biti odbijene, a u Japanu se čak smatraju uvredom!

U Australiji, Brazilu, Čileu, Irskoj, Holandiji, Rusiji, Južnoj Africi i Turskoj, bakšiš se smatra zasluženom nagradom i poželjan je. Na Fidžiju, u Maleziji i Južnoj Koreji, nagrada se ne očekuje. U Velikoj Britaniji, u restoranima napojnice nisu obavezne, što ipak, nije slučaj s pabovima i barovima!

Najbolji savjet bi bio da obavezno provjerite na računu da li je usluga uračunata u cijenu ili nije, pa ukoliko smatrate zasluženim, ostavite malo sitnine viška.

Osim u restoranima i kafićima, najpojnice u nekim dijelovima svijeta moraćete ostavljati i tamo gdje ste najmanje očekivali (hotel, taksi..). Čak i u zemljama gdje ova kultura ne postoji, stranci su malo razmazili domaćine i vremenom povećali njihova očekivanja i apetite.

 

Izvor:Bookiraj.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content