Otkrivanje spomenika Zuki Džumhuru i Tvrtku I u Herceg Novom

Spomen-bista posvećena putopiscu, slikaru i karikaturisti Zulfikaru Zuki Džumhuru, te obnovljena spomen-ploča osnivaču Herceg Novog Tvrtku I Kotromaniću, bit će otkrivena u utorak u ovom mjestu, najavljeno je iz općine Herceg Novi.

Zuko Džumhur u Herceg Novom

U saopćenju se podsjeća da je inicijativu za podizanje biste posvećene Džumhuru još 2014. godine podnijela grupa Novljana sastavljena od 14 hercegnovskih intelektualaca, književnika, novinara, slikara, zbog afirmacije grada kojeg je neizmjerno volio.

Spomen-obilježja će otkriti ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić i predsjednik ove općine Stevan Katić, navedeno je u saopćenju, prenosi Srna.

Zuko Džumhur rođen je u Konjicu 24. septembra 1920. godine. Osnovnu školu i nižu gimanziju završio je u Beogradu, a višu gimnaziju u Sarajevu 1939. godine. Počeo je da studira pravo, ali je prešao na likovnu akademiju i diplomirao u klasi Petra Dobrovića. Prve crteže objavio je u “Narodnoj armiji” 1974. godine, a bio je saradnik “Ježa”, “Borbe”, “Politike”, “Oslobođenja”, revije “Danas”. U “NIN-u” je bio stalni saradnik i urednik. Objavio je oko 10.000 kakrikatura, napisao je scenarije za više kratkih i tri igrana filma, uradio 35 scenografija za pozorište. Široj publici ostao je zapamćen kao autor i voditelj “Hodoljublja”, emisije sarajevske televizije. Zajedno sa Momom Kaporom napisao je knjigu “Zelena čoja Montenegra”.

Herceg Novi je grad koji je volio i poznata je njegova rečenica da u njemu “sve živi od sunca, zbog sunca, za sunce” i da je zato došao i ostao u ovom gradu. Bista posvećena Džumhuru bit će postavljena u blizini stare kafane “Hercegovina”, gdje je Zuko često sjedio u jednom kutku.

Tvrtkov spomenik u Herceg Novom

Spomen-ploča Tvrtku I ispod Starog sata postavljena 1982. godine, kao poklon vajara Adnana Hodžića povodom 600 godina od osnivanja Herceg Novog. Tvrtko je udario temelje grada 1382. godine i dao mu ime Sveti Stefan.

Sadašnji naziv – Herceg Novi ostao je gradu po Hercegu Stjepanu Vukšiću Kosači koji je u njemu imao svoj dvor, gdje je i umro 1466. godine. Ploča se sredinom 2018. godine odlomila i pala, a sada, nakon nešto više od dvije godine, bit će postavljena obnovljena i težit će oko 300 kilograma.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content