Otok velikih kornjača na Baliju

  Otok velikih kornjača na Baliju

  Bali mnogi smatraju jednim od najljepših indonezijskih otoka gdje se osim u suncu, moru i vodenim sportovima može uživati u mnogim drugim aktivnostima. Jedna od njih je i posjeta Otoku kornjača koji je posjetila i ekipa magazina Furaj.ba za vrijeme boravka na Baliju.

  Tekst: Elma Zećo

  Fotografije: Emira Azganović

  Da biste posjetili Otok kornjača potrebno je da iznajmite brod na Tanjung Benoa plaži. Tokom putovanja putnici mogu posmatrati morski život zahvaljujući podnom staklu na brodu, dok će se vozač u jednom trenutku zaustaviti nudeći vam mogućnost da i sami nahranite ribe.

   

  Nakon polusatne vožnje stiže se na Otok kornjača, koji predstavlja prirodno stanište velikih kornjača. Znatan broj se može vidjeti već u Parku kornjača, gdje su izdvojene kako bi se njihova vrsta zaštitila.

  Dok su prinove sićušne, svega možda šest do sedam centimetara duge, odrasle kornjače su giganti s težinom i do 60 kilograma. U odvojenim bazenima ovdje se nalaze bebe kornjače, jedna albino kornjača kao i kornjača koja ima oklop koji izgleda kao zmijska koža.

  Kornjače su mile i plašljive. Možete ih pomaziti, ili uzeti u ruke one manje koje su u razvoju težeći po sedam kila.  Zahvaljujući pozivu Ambasade Republike Indonezije u BiH, ekipa magazina Furaj.ba boravila je u Indoneziji deset dana, posjećujući čuveni Bali, modernu prijestolnicu Džakartu, po ribolovu poznati Labuan Bajo, prostrano Flores more, te Rinca otok gdje se nalazi Nacionalni park “Komodo”.   

  Zato što jedan članak nije dovoljan….

  NAŠA INDONEZIJSKA AVANTURA

  NAŠ SUSRET SA KOMODO ZMAJEVIMA

  HRAMOVI BALIJA

  ELITNO MJESTO U DŽAKARTI: CAFE BATAVIJA

  BALI. NJEMU ĆETE SE VRATITI

   

   

  Sarajevo – Istanbul – Džakarta