Otvoren Centar za kulturu i edukaciju u Centru „Safet Zajko“

Svečanim presjecanjem vrpce i muzičkim programom upriličenom za posjetitelje, u subotu je u Centru „Safet Zajko“, otvoren Centar za kulturu i edukaciju.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

Otvaranjem Centra stanovnici Novog Grada i Sarajeva, prvenstveno djeca i omladina, dobili su prostor gdje će moći na kvalitetan i kreativan način provoditi svoje slobodno vrijeme, te ga obogatiti kulturnim i umjetničkim programskim sadržajima.

Moderno opremljeni Centar raspolaže multimedijalnom salom za pozorišne predstave, izložbenim prostorom, bibliotekom, učionicama i prostorijama za različite radionice, kao i salom za prezentacije. U okviru Centra će djelovati  biblioteka i čitaona namijenjena prevashodno za studente s obzirom na blizinu studentskih domova.

Radionice koje su do sada djelovale u objektu Vile Hadžihalilovića na Dobrinji (klavir, violina i gitara, zatim dramska, foto&video, likovna radionica i mozgaonica), nastavit će svoj rad u prostorijama novootvorenog Centra. Interes za pohađanje nekog od programa koje će Centar nuditi već je pokazalo više od 500 prijavljenih, uglavnom učenika osnovnih škole. Svi programi će biti besplatni, a posebna pažnja će biti posvećena naprednim programima za talentirane učenike iz različitih predmeta.

Prije svečanog otvaranja Centra, na otvorenoj bini upriličen je muzički program u kojem su nastupili Sinan Alimanović, Zele Lipovača, Toni Janković, Latif Moćević, Dunja Fazlić i voditelji muzičkih radionica Mirza i Nejra Kovač, a za ljubitelje književnosti, upriličena je književna večer i druženje sa akademikom Abdulahom Sidranom, koji danas obilježava svoj rođendan.

Načelnik Semir Efendić poželio je dobrodošlicu prisutnima istakavši kako je Centar „Safet Zajko“ u proteklih šest godina postao omiljeno mjesto svih Sarajlija.

„Malo je djece koja ne znaju za ljepotu ovog parka i odrastanja u njemu. Ono što je u njemu najviše nedostajalo jesu ovi prostori u kojima se može boraviti tokom cijele godine i u zimskom periodu kada ovdje imamo manje posjetilaca. Danas otvaramo prostor od nekih 2.500 kvadrata, sa boljim uslovima za učenje, razvijanje talenata i sl. Ja bih imao želju da već od sljedeće godine svakodnevno na ovoj pozornici imamo našu djecu, koja će vježbati i imati performanse na svim muzičkim instrumentima kako bi uljepšali svima nama boravak u parku, u godinama koje su pred nama“, rekao je načelnik Efendić, istakavši da će i u narednom periodu Općina nastaviti razvijati sadržaje u okviru Centra „Safet Zajko“.

Zele Lipovača, jedan od poznatijih solo gitarista na području bivše Jugoslavije obratio se prisutnima: „Danas je važan događaj za nas sve, jer sigurno dolazi dobro vrijeme kada će mladi i talentirani biti ponos Sarajeva i naše države Bosne i Hercegovine“, kazao je.

Svečanom otvaranju prisustvovale su ličnosti iz javnog života, predstavnici obrazovnih i kulturnih ustanova, te građani, a u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content