Otvorena ostrva mobilnosti u Sarajevu

U Sarajevu je održan četvrti sastanak transnacionalne mreže učesnika TRIBUTE projekta („inTegRated and Innovative actions for sustainaBle Urban mobility upgrade“). Ovaj projekat se bavi izazovima modernizacije gradskog transporta i održive mobilnosti u jadransko-jonskom regionu. Podržan je kroz Interreg ADRION program, a finansira se iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda.

Na sastanku su učestvovali projektni partneri iz osam gradova: Maribor, Ljubljana, Zagreb, Patras, Novi Sad, Sarajevo i Podgorica. Glavni cilj  je pronalaženje efikasnih rješenja za mobilnost u ovim gradovima i jačanje saradnje među njima.

U sklopu završetka projekta otvorena su mobilna ostrva na lokacijama Skenderija i Otok u Sarajevu. Ova ostrva omogućavaju građanima da se kreću gradom na održiv i ekološki prihvatljiv način, a sadrže punjače za električne automobile, sigurna mjesta za parkiranje bicikala i romobila te pametne klupe. Idejno rješenje za ova ostrva napravio je Institut za saobraćaj i komunikacije. Ova pilot aktivnost testirat će funkcionisanje ideje na ovim lokacijama i reakcije ljudi. Ako se pokaže kao uspješna, plan je da se koncept replicira na drugim lokacijama u gradu.

Pokretanje mobilnih ostrva predstavlja važan korak u promociji održive mobilnosti u Sarajevu i šire. Ova inicijativa pruža praktična rješenja koja će građanima olakšati kretanje gradom, smanjiti zagađenje i doprinijeti očuvanju okoliša.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content