Otvorena skijališta u Austriji: Skijanje ograničeno na lokalce i izletnike

Skijališta širom Austrije otvorena su u četvrtak uz stroga pravila zdravstvene zaštite, samo dva dana prije nego što je zemlja ušla u treću fazu covid zaključavanja.

Kako je vježbanje na otvorenom dopušteno u vrijeme restriktivnih mjera, austrijski skijaši moći će uživati ​​u svom nacionalnom zimskom sportu, čak i ako se suoče s ograničenjima.

Hoteli su zatvoreni, samo restorani uz puteve smiju prodavati hrana za ponijeti, a skijanje je ograničeno na lokalno stanovništvo i izletnike. Stranim turistima je u osnovi zabranjeno skijanje zbog novih austrijskih pravila karantina koja su na snagu stupila u subotu. Oni koji ipak dođu na skijanje moraju nositi visokokvalitetne maske za lice kad se voze gondolama na planinama.

Operatori žičara požalili su se na vladinu politiku o maskama, tvrdeći da je to teško provesti zbog pravnog rizika ako skijaši krše pravilo. Jedno od najvećih austrijskih skijališta Saalbach-Hinterglemm stoga je najavilo da će svoje staze otvoriti tek kad se ukine pravilo nošenja maske.

Odmaralište Ischgl, koje je ranije ove godine identificirano kao izvor slučajeva Covid-19 širom Evrope, odlučilo je odgoditi početak nove sezone do januara, prenosi dpa. Ischglovi operateri žičara ističu da je odmaralište povezano s padinama preko granice u Švicarskoj, tako da se skijaši koji se križaju između dviju zemalja suočavaju s karantinom u Austriji.

Austrija i Švicarska opirale su se pozivima drugih evropskih zemalja da zabrane skijanje tokom pandemije.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

TOP 10 SKIJALIŠTA U AUSTRIJI

SKI RESORT KITZBUHEL

TIROL, SVJETOVI KRISTALA, LEDENJAKA I ROMANTIKE

GROSSGLOCKNER, GLEČER I NAJVEĆI VRH AUSTRIJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content