Otvorene prijave za globalno takmičenje u „škrabanju“

U svijetu je pokrenuto inovativno globalno takmičenje koje pruža priliku novoj generaciji umjetnika, u kome se sreću umjetnost i tehnologija. Ove godine sudjelovati mogu i takmičari iz BiH, a sve što je potrebno za učešće jesu olovka, papir i mašta. Predstavnik naše zemlje pridružit će se grupi od preko 60 finalista na Svjetskom finalu u Amsterdamu, gdje će biti proglašen globalni pobjednik.

Foto: Red Bull BiH

„Doodling“ (na engleskom škrabanje, švrljanje) je jednostavan način da probudite dijete u sebi, odagnate stres, osmislite nove ideje, poboljšate pamćenje i usavršite svoje crtačko umijeće. Upravo to je ideja iza takmičenja Red Bull Doodle Art, u kojem učesnici puštaju misli da lutaju i crtaju škrabotine, spontane kreacije koje nastaju kada olovka dodirne papir, a mašti se pusti na volju.

Iako učestvovati mogu svi stariji od 18 godina, fokus takmičenja je na studentima, kojima pruža platformu da inspiraciju i maštu pretoče u umjetnost. U škrabanju ne postoje pravila i ograničenja, samo sloboda izražavanja.

Prijave su u našoj zemlji već počele i trajat će do 10. aprila. Prije same prijave, može se preuzeti predložak sa web stranice takmičenja, ili koristiti svoj, čist bijeli papir, te na njemu napraviti svoj crtež. Gotov crtež potom treba učitati na web stranicu i popuniti online prijavnicu.

Prijave će biti moguće i ubacivanjem crteža u kutije za prijavu, koje će biti postavljene na fakultetima i u studentskim domovima u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Banja Luci i Tuzli, ili na jednoj od kreativnih radionica tokom februara i marta.

Na kraju procesa aplikacija, stručni žiri, sastavljen od priznatih lokalnih umjetnika i vizuelnih kreativaca, ocijenit će pristigle crteže i izabrati najbolje radove koji će biti prikazani na finalnoj izložbi u Sarajevu, te  proglasiti pobjednika koji će našu zemlju predstavljati na Svjetskom finalu u Amsterdamu.

Predstavnici svih država će imati četiri sedmice da uz mentorstvo profesionalnog umjetnika svoj rad poboljšaju i pretvore u NFT format za nastup u Svjetskom finalu, koje će se održati od 25. do 28. maja 2023. godine u Amsterdamu (Nizozemska). Finalisti će imati priliku da pohađaju radionice i kreativne sesije sa svjetski priznatim umjetnicima, te izlože svoje crteže. Nakon tri dana, međunarodni žiri će odrediti svjetskog pobjednika Red Bull Doodle Art 2023.

Koncept olovke na papiru datira još od prvog izdanja Red Bull Doodle Arta iz 2012. godine. Deceniju poslije, takmičenje ostaje vjerno tom konceptu, ali istovremeno evoluira i ide ukorak sa tehnologijom. Nakon crteža na digitalnoj platformi u Svjetskom finalu 2014. i radova u virtualnoj stvarnosti 2017., ove godine Red Bull Doodle Art prvi put donosi crteže u vidu NFT-ova (non-fungible tokens) koje kreiraju umjetnici i kreativci.

Naša zemlja je dio ovog takmičenja bila 2017. godine, kada je pobjedu svojim crtežom odnio Ante Marić, tada student Akademije umjetnosti iz Širokog Brijega. On je Bosnu i Hercegovinu predstavljao u San Franciscu, na Red Bull Doodle Art Svjetskom finalu, gdje je upoznao nove prijatelje iz drugih zemalja i sa drugih kontinenata.

 

Foto: Red Bull BiH

„Cijelo putovanje je za mene bilo jedno nestvarno iskustvo. Uz druženje, zabavu i edukaciju stekao sam brojne prijatelje. Mnogo toga učili smo jedni od drugih. Veliki trud, napor i rad isplate se. Otvaraju se potpuno nove mogućnosti i daju nam priliku da doživimo nešto što je zaista nestvarno. Što se više povezujemo i više radimo, bit će više uspjeha, i bit će svima lakše i bolje“, izjavio je tada Marić.

Za sve informacije o takmičenju i prijave, posjetite web stranicu takmičenja.

Za dodatne informacije:

Maja Đozo,

Media Network Manager

maja.dozo@redbull.com

+387 62 332 178

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content