Ovacije za film Jasmile Žbanić na filmskom festivalu u Veneciji

Film nagrađivane bh. rediteljice i scenaristkinje Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?” premijerno je prikazan na 77. izdanju Venecijanskog film festivala.

Novi film Jasmile Žbanić nakon prikazivanja na čuvenom festivalu u Veneciji nagrađen je višestrukim ovacijama i desetominutnim aplauzom. Ekipa filma koju su pored rediteljice činili glumica Jasna Đuričić, te glumci Boris Isaković, Johan Heldenbergh i Raymond Thiryzablistala je i na crvenom tepihu uz pratnju sevdalinki “Što te nema” i “Ružo moja” u izvedbi dive bh. sevdaha Amire Medunjanin. Glumica Jasna Đuričić zasjala je u haljini Kaftan studija.

Quo Vadis,Aida? Official screeningAfter the screening #QuoVadisAida #Venice77

Posted by Deblokada on Četvrtak, 3. Septembar 2020.

O filmu su pisali i brojni svjetski mediji, poput uglednog filmskog magazina Variety.

“Koristila je priču o Aidi kako bi istakla specifični teret koji rat nanosi ženama, koje ne samo da pate kroz sam rat, već im je često ostavljeno da pokupe komade kasnije”, piše Variety, te dodaje da iako je njen film smješten u posebno krvavo poglavlje iz novije evropske historije, Žbanić je ono što se dogodilo u Srebrenici predstavila kao ‘ozbiljno upozorenje’ današnjem svijetu, u vrijeme kada su populizam i nacionalizam u globalnom usponu.

Dvadeset i pet godina kasnije opisala je krvoproliće u Srebrenici kao podsjetnik na to kako je lako “skliznuti u nezamislivo” zbog “neodgovornih političara i njihovih interesa”. Dodala je: “Mislim da živimo u vremenu kada si ne možemo priuštiti da kupujemo lagane narative.”

Podsjećamo, film “Quo vadis, Aida?” govori o Srebrenici i ratu u Bosni i Hercegovini, odnosno o ženama koje su u ratu izgubile svoje najmilije. Radnja filma prati prevoditeljicu Aidu koja radi u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Uvjerena je da su barem oni koji su ušli u bazu sigurni.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content