Ovako će izgledati budući “COVID pasoši”

Evropska komisija usvojila je prijedlog koji definira kako bi trebao izgledati “digitalni zeleni certifikat” ili potvrda koja bi trebala olakšati putovanja u zemlje Evropske unije, a koju smo mi već prozvali “COVID pasošem”.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ovaj certifikat sadržavat će podatke o tome da li je neko vakcinisan protiv koronvirusa, ima li negativan PCR test, ili je prebolio zarazu koronavirusom i razvio antitijela.

Također, sadržavat će podatke o vakcini koje je građanin primio, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinisanja. Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja.

Potvrda o tome da je osoba preboljela zarazu koronavirusom sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja.

Sadržavat će i QR kod, koji će moći biti pokazan u digitalnom obliku, tj. na zaslonu mobitela ili u papirnatom obliku, odnosno isprintan, a služit će kao zaštita od krivotvorenja. Svako zdravstveno tijelo koje će izdavati certifikat imat će svoj ključ za digitalni potpis.

Komisija je naglasila kako posjedovanje “digitalnog zelenog certifikata” ne bi trebao biti preduslov za slobodu kretanja, što znači da će ljudi moći putovati i bez te potvrde, premda će vjerojatno biti podložni pravilima o samoizolaciji po dolasku na mjesto na koje putuju.

Potvrda se izdaje državljanima Evropske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima njihove porodice. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno. Tekstualni dio bit će napisan na jeziku države u kojoj je izdan i na engleskom jeziku.

Još uvijek nije jasno precizirano kako će se ova odluka odraziti na građane koji ne dolaze iz zemalja članica EU.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content