Ove italijanske momente svaki putnik treba doživjeti

Postoji razlog zašto se Italija svrstava među najposjećenije destinacije u svijetu. Zapravo, postoji mnogo razloga

Njena izuzetna ljepota, opušten način života i zapanjujuća kombinacija drevnog i modernog doprinose da ova zemlja odiše posebnom magijom.

Bez obzira da li skijate niz padine u Dolomitima ili se sunčate na obali Amalfija, ovih 7 italijanskih momenata bi svaki putnik trebalo da doživi.

1. Odgledajte predstavu u grčkom amfiteatru Taormina

Provedite nekoliko dana krstareći vulkanskim vinarijama na istočnoj strani ostrva, a zatim se uputite do Taormine. Omiljeno mjesto na Siciliji za odmor Grete Garbo i Pabla Pikasa. Ovo je historijski grad koji ima sjajan grčki amfiteatar iz 3. vijeka prije nove ere. Na uzvišenom brežuljku s pogledom na more, amfiteatar se i danas koristi za klasične i rok koncerte.

2. Skijanje u Dolomitima

Zašto odabrati Dolomite za putovanje na zimu koja nam stiže za nekoliko mjeseci? To je jednostavno, na isto putovanje možete da uklopite avanturu i kulturu. Campitello di Fassa (broj stanovnika: 741) je simpatično evropsko skijalište s planinskim kućicama naslonjenim na obronke planine, s povoljnim hotelima i što je najvažnije s laganim pristupom skijaškom području Belvedere Col Rodella.

3. Prošetajte vrtovima Boboli

Nastali još u 16. vijeku, vrtovi Boboli, sa složenim dizajnom, terasastim nivoima, bujnim avenijama čempresa, grotlom napunjenim statuama, fontanom Neptuna, su nešto što ne treba da propustite. Odvojite jedno popodne za lutanje po zelenim površinama, mada, za ovo egzotično mjesto možete da odvojite i cijeli dan za razgledanje.

4. Šoping u Galeriji Vitorio Emanuele II

Galerija Vitorio Emanuele i čuveni brendovi poput Prade, Guči, Versaće, Luj Vitona… svi su oni ovdje. Eterična dvorana sa staklenim plafonom antiteza je svakog luksuznog tržnog centra u kojem ste ikada kupovali. Visok arkadni krov omogućava da se ulijeva svjetlost, gore su raskošni hotelski apartmani, a ogromni trijumfalni mramorni luk direktno je okrenut susjednoj katedrali Duomo.

Na 47 metara visokoj staklenoj kupoli nalaze se mozaici koji predstavljaju Evropu, Afriku, Aziju i Ameriku. Ukoliko pažljivo pogledate, shvatit ćete da nije teško pogoditi koji mozaik pripada kom kontinentu.

5. Proslavite karneval u Veneciji

Karneval u Veneciji se organizuje jednom godišnje i traje oko 18 dana. Uprkos periodima potiskivanja u 18. i 19. vijeku, ikonična manifestacija u Veneciji, tokom koje na hiljade ogrnutih figura i sjajno oslikanih maski slobodno šetaju ulicama i dalje postoji.

Sljedeće godine manifestacija počinje 8. februara i nudi pogled u zaista veseli duh grada uličnim nastupima. Koliko traje i kakav je program karnevala, možete da saznate na zvaničnom sajtu karnevala u Veneciji – piše B 92.

6. Uživajte u jutarnjoj kafi na italijanskom jezeru

Pored predivnih gradova i sela, Italija može da se pohvali i bajkovitim jezerima. Jezero Komo, popularno je odmaralište još od vremena Rimskog carstva. Jezero Mađore, predstavlja nevjerovatan spoj alpske i mediteranske ljepote.

Dok jezero Garda, smješteno u podnožju Alpa, krase kuće stare četiri i više vjekova. Koje god da izaberete, jutarnja kafa će biti posebna, jer će i vaša okolina biti nestvarno lijepa.

7. Otkrijte čari italijanskog sladoleda

Sladoled je u Italiji vrsta umjetnosti. Italijani su majstori pravljenja ove poslastice. Prodaje se na mjestima koja se zovu “gelateria”, što znači prodavnice sladoleda. Mnoge od njih imaju sopstvene specijalitete ili svoje omiljene ukuse u zavisnosti od regije u kojoj se pravi.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content