Ove zime prvi skijaši na nekada atraktivnom skijalištu kod Srebrenice

U Srebrenici će nekada vrlo atraktivno skijalište Bukova Glava ove zime ugostiti svoje prve skijaše nakon dugo vremena, najavio je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić prilikom obraćanja odbornicima lokalnog parlamenta prije usvajanja Nacrta budžeta ove općine za narednu godinu.

 

Foto: Pixabay

Još uvijek nije poznato više detalja o uređenju staze i pripreme za zimu, kao ni ko i pod kakvim uslovima će koristiti pomenutu lokaciju.

Inače, skijalište Bukova glava nastalo je pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, a ime je dobilo po istoimenom vrhu brda nadomak Srebrenice.

Na njemu je do rata postojalo skijalište sa ski liftom, planinarskom kućom sa tri sobe za prenoćište, kuhinjom i salom za dnevni boravak i osvježenje skijaša, a u okviru kompleksa mogla se iznajmiti i oprema za skijanje.

Skijalište je izgrađeno na na inicijativu nekolicine zaljubljenika u zimske sportove a rađeno je sredstvima SOFK-e Srebrenica i uz pomoć volontera i članova Planinarsko-skijaškog društva koje je u međuvremenu osnovano.

Srebreničani i gosti rado su odlazili na Bukovu glavu, naročito vikendom kada je skijalište vrvilo od posjetilaca. Organizirane su škole skijanja, kao i razna takmičenja.

Jedna grupa mladih Srebrenčana je čak na državnom prvenstvu u skijanju i sankanju za mlade do 18 godina predstavljala reprezentaciju BiH na Šarplaninskom kupu održanom na Popovoj Šapki, planini pored Tetova u Makedoniji.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content