Skijanje u Srebrenici

Skijalište na Bukovoj glavi kod Srebrenice prošle godine je počelo sa radom poslije skoro četrdeset godina pauze.

 

Foto: Pixabay

Skijaška sezona otvorena je 9. januara, a do ski-centra Javor vozi autobus iz Bratunca s polascima u 10 i 12 sati kod marketa Tropik, dok je povratak sa skijališta u 16 i 17 sati. Autobus usput staje na lokalnim stajalištima.

Staza je uređena i ograđena, a posjetioci će uz pomoć ski-lifta moći da se popnu do vrha. Pored dnevnog, tu je noćni program za posjetioce skijališta, kao i brojne aktivnosti za djecu (kliskanje, fudbal na snijegu).

Karte za djecu starosti do pet godina su besplatne, ali će ih mališani fizički posjedovati i koristiti za prolaz skijaša. Svaka pojedinačna karta ima svoju cijenu za „dnevno“ i za „dnevno+noćno“ skijanje, a cijena jednodnevne ski karte iznosi 9,99KM.

U ski-centru možete iznajmiti i skijašku opremu, a predah od skijanja možete napraviti u Javor ski-coffee baru s pogledom na stazu.

Inače, skijalište Bukova glava nastalo je pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, a ime je dobilo po istoimenom vrhu brda nadomak Srebrenice.

Na njemu je do rata postojalo skijalište sa ski liftom, planinarskom kućom sa tri sobe za prenoćište, kuhinjom i salom za dnevni boravak i osvježenje skijaša, a u okviru kompleksa mogla se iznajmiti i oprema za skijanje.

Skijalište je izgrađeno na na inicijativu nekolicine zaljubljenika u zimske sportove a rađeno je sredstvima SOFK-e Srebrenica i uz pomoć volontera i članova Planinarsko-skijaškog društva koje je u međuvremenu osnovano.

Srebreničani i gosti rado su odlazili na Bukovu glavu, naročito vikendom kada je skijalište vrvilo od posjetilaca. Organizirane su škole skijanja, kao i razna takmičenja.

Jedna grupa mladih Srebrenčana je čak na državnom prvenstvu u skijanju i sankanju za mlade do 18 godina predstavljala reprezentaciju BiH na Šarplaninskom kupu održanom na Popovoj Šapki, planini pored Tetova u Makedoniji.

Srebrenica: Na temeljima Bosne Srebrene

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content