Ovo je pošta, budalo!

  Ovo je pošta, budalo!

  Niko nije optužen, niti se protiv koga vodi istraga za internu diverziju, podmetanje požara specijalnom hemikalijom, uništavanje 45.600 telefonskih priključaka i 150 miliona maraka štete u potpuno spaljenoj zgradi Glavne pošte na Obali u Sarajevu u događajima 2. maja 1992. godine.

  Tekst: Afan Abazović

  U knjizi Nihada Halilbegovića (vršio funkciju sekretara Sekretarijata za narodnu odbranu grada Sarajeva) “Diverzija u Glavnoj pošti u Sarajevu i telekomunikacijska deblokada BiH” stoji da je radnik Pošte, Simo Zubanović, zatvorio čuvara Mevludina Čanića i pustio u objekat specijalce JNA (VJ), koji su bili skriveni u prostorima prodavnice “22. decembar” koji su odradili posao.

  Požar je zahvatio Poštu između 13 i 14:30.

  U dokumentarnom filmu Avdo Huseinovic “Bosna ili smrt”, pored šefa smjene Zubanovića, kao interni saučesnici u ovoj diverziji spominju se i radnici Trifko Milić i Milan Ponjarac.

  Autentična fotografija, čijeg autora ne znam, prikazuje Vatrogasnu jedinicu grada Sarajeva koja pokušava ugasiti požar, ali, zbog diverzionog korištenja hemikalije otporne na gašenje konvencionalnim sredstvima, u tome, nažalost, nisu uspjeli.

  Inače, objekat je postao jedan od prvih svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu tako što je, u njeno praskozorje, “nepoznata osoba” na fasadi napisala grafit “OVO JE SRBIJA!”, ispod kojeg je, netom poslije, osvanuo kontra-grafit “OVO JE POŠTA, BUDALO!”.

  Danas je objekat u potpunosti obnovljen i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.