Ovo su nove preporuke za putovanja od 1. februara

ključne odrednice za putovanja trebalo bi da budu vakcinacija, testiranje ili status oporavka od koronavirusa kao što je potvrđeno važećim digitalnim certifikatom EU o COVID-u.

Europsko vijeće donijelo je preporuke za koordiniranje i olakšavanje sigurnog i slobodnog kretanja tijekom pandemije koronavirusa. 

Preporuke stupaju na snagu od 1. februara

Prema najnovijoj preporuci, svi oni koji posjeduju važeću Covid potvrdu moći će se slobodno kretati bez testiranja prilikom ulaska u države članice EU. Pravila će vrijediti od 1. februara. Trajanje potvrde o cijepljenju unutar Europske Unije će biti devet mjeseci. 

Važeći digitalni COVID certifikat podrazumijeva: Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

Takođe u certifikatu treba da stoji i negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata prije putovanja ili potvrda o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID certifikat moglo bi da se zahtijeva da se podvrgnu testu prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s esencijalnim razlogom putovanja, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

Države članice također mogu prihvatiti potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO.

“Kočnica u nuždi”

Prema novoj preporuci, pojačana je “kočnica u nuždi” za odgovor na pojavu novih varijanti zabrinutosti ili interesa. Kada država članica nametne ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Vijeće bi, u bliskoj suradnji s Komisijom i uz potporu ECDC-a, trebalo razmotriti situaciju. Komisija, na temelju redovite procjene novih dokaza o varijantama, također može predložiti raspravu unutar Vijeća.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati ​​kartu regija država članica s naznakom potencijalnog rizika od infekcije prema sustavu semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena).

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content