Ozbiljno upozorenje planinara: Hajdučka vrata bi se mogla urušiti!

Planinarski savez Herceg-Bosne uputio je ozbiljno upozorenje svim onima koji pohode Hajdučka vrata, prirodni fenomen na planini Čvrsnici, što je snažno odjeknulo među bh. javnošću.

Foto: Planinarski savez HB

Naime, članovi ovog planinarskog saveza objavili su kako bi mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode.

“Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema. Ono što je priroda stvarala vjekovima uništio je čovjek. Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen”, tako se navodi u “vijesti” koja je srećom lažna. No upozorenje je stvarno!

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na tisuće planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah. Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv osmanskog carstva. Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni metak više ništa ne može.

Navodno se i jedna od trilogija „Gospodar prstenova“ trebala snimati na ovoj lokaciji ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena. Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini.

Pridružujemo se apelu svih društava, članica Planinarskog saveza i svih njihovih planinara, te apeliramo na sve koji prilaze Hajdučkim vratima da to čine na način da ne nastanu dodatna oštećenja prstena ali i da ne ugrožavaju ni svoju sigurnost i sigurnost drugih planinara.

Vedro!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

PARK PRIRODE BLIDINJE – NAJZNAMENITIJI PRIRODNI REZERVAT U BIH

MLADENCI NA VRHU ČVRSNICE: VJENČANI FOTOALBUM KAKAV NEMA NIKO

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI

SAMIR USTALIĆ: POZDRAV S ČVRSNICE

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content