Oznake na kremama za sunčanje koje trebate znati

Ljeto je vrijeme kada najčešće posežemo za zaštitom od sunca, i to uglavnom kad idemo na godišnji odmor na more ili na bazene. No činjenica je da je SPF (zaštitni faktor) neophodan tokom cijele godine, a ne samo ljeti!

Ilustracija: Pixabay

Ako u kući imate prošlogodišnju kremu za sunčanje, najprije joj provjerite rok trajanja. Ako je istekao, obavezno kupite novu! Ukoliko vas prilikom kupovine još uvijek zbunjuju oznake na kremama za sunčanje, u nastavku donosimo pojašnjenje šta one znače:

UVA vs UVB

UVB zračenje je odgovorno za opekotine kože, dok je UVA odgovorno za starenje kože. Odnosno, UVA zraci stimuliraju proizvodnju melanina u koži što rezultira tamnjenjem. No, trebate znati i da su UVA zraci odgovorni za prerano starenje kože. S druge strane, UVB zračenje izaziva opekotine na koži, dok u budućnosti može izazvati rak kože.

SPF indeks zaštite

SPF indeks zaštite od sunca odnosi se na količinu vremena koje provedete izloženi na suncu. Dakle, SPF se odnosi samo na UVB zračenje, osim ako je SPF 50. Dakle, kada nosite SPF 30, možda nećete izgorjeti, ali sunce neometano oštećuje vašu kožu.

Značaj PA ++++

Ovo je mjerenje koje dolazi iz Japana i sve češće se upotrebljava – ima skalu od PA + do PA ++++, sa znakom + koji pokazuje kolika je zaštita od UVA zraka.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content