Palata ALHAMBRA

Najveće i najslavnije dostignuće mavarske arhitekture i hortikulture u vreloj, najjužnijoj španskoj pokrajini Andaluziji, sigurno je neopisivo lijepa tvrđava-palata – La Alhambra, na brdu iznad Granade.

Foto: Pixabay 12019

Alhambra je najposećeniji pojedinačni kulturno-istorijski spomenik čitavog Iberijskog poluostrva koju su sagradili posljednji vladari dinastije Nasrida, u XIII vijeku.

Opisivati Alhambru predstavlja veliki izazov. I sam Washington Irving, američki ambasador u Španiji s polovine XIX vijeka, koji je proveo neko vrijeme u Alhambri i napisao čuvenu knjigu „Priče iz Alhambre“ (“Tales of Alhambra“) koja je palatu proslavila i približila Zapadnom svijetu, vjerovatno je kao pisac imao muku odakle da počne.

Foto: Pixabay-shrutimkrishnan

Foto: Pixabay-shrutimkrishnan

VRTOVI ALHAMBRE

Ako do sada niste vidjeli vrtove nalik rajskim, pripremite se za palatu Alhambru i njene vrtove Heneralife (Generalife).

Arhitektonski i duhovni sklad jednostavnih oblika palate, najfinijih duboreza i kamenoreza unutrašnjih lukova, zidova i tavanica, ogledaju se u kvadratnim ili pravougaonim bazenima mirne, zelene vode i prepliću sa kamenim fontanama iz kojih tek suptilno izlaze tanani mlazevi vode. A oko njih… žbunovi nara, mirte, ukrasno cvijeće i drveće pomorandži i limunova prepuno otežalih plodova – prosutih po zemlji.

Jedini objekat u priličnom neskladu sa mavarskom arhitekturom Alhambre je Palata Karlosa V, španskog kralja iz XVI vijeka, koji je vjerovatno htio da i on ima palatu na brdu, pa ju je nekako uglavio na platou između Arapskih kupatila i Vojnog skladišta (Alcazaba).

Foto: Pixabay-caciaca

Foto: Pixabay-caciaca

Sa drvenih balkona Alhambre, dole ispod vas, prostire se ne samo čitav Albaisin sa svojim bijelim kućama – kao na dlanu, već i cijela Granada, brda i doline Andaluzije, koliko god vam pogled doseže.

REZERVACIJA ULAZNICA

Osim ako u Španiju ne putujete van turističke sezone, velike su šanse da ulaznice nećete uspjeti da kupite došavši na lice mjesta. Rezervacije putem interneta vrše se i do tri mjeseca unaprijed, gdje sa rezervacijom dobijate i tačno vrijeme ulaska u Nasridove palate – centralni deo Alhambre.

Foto: Pixabay-granagramers

Iako za vrh brda na kome se nalazi Alhambra voze turistički minibusevi, u slučaju da ulaz u palatu imate u jutarnjim časovima (najbolje oko 9 h), a kondicija vas služi, krenite nešto ranije putem kojim malo njih ide – u istočnom dijelu Albaisina pređite mostić na rijeci Darro, prošetajte šumarkom uz staro kameno stepenište, pješice sve do vrha…  osjećaj potpune samoće ispred ogromnih zidina je jedinstven.

Ivana Dukčević, Furaj.ba

https://furaj.ba/dev2/ko-nije-vidio-granadu-nije-vidio-nista/

Zato što jedan članak nije dovoljan….

ANDALUZIJA, ŠPANIJA U MALOM

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content