Pale: Hiljadu slika – jedna priča

Pale, gradić smješten između planinskih masiva Jahorine, Romanije, Ravne planine i Trebevića, prostire se na teritoriji koja je izrazito planinskog karaktera, a oko 65 posto teritorije Pala je prekriveno prekrasnim, pretežno četinarskim šumama. Pale su danas moderna i uređena općina, kao i svojevrstan univerzitetski, kulturni, sportski i turistički centar.

Panorama Pala; Foto: TO Pale

Njeno visočanstvo – Jahorina

Jahorina je sigurno najznačajnija i najpoznatija turistička destinacija općine Pale. Ova planina ljudima poklanja svu svoju dobrotu i ljepotu prirode kroz sva četiri godišnja doba. U zimskoj sezoni hiljade skijaša, avanturista i turista kreće se jahorinskim stazama. Planina je uređena po standardima svjetskih skijališta te se može pohvaliti ski liftovima, školama, rentalima i luksuznim hotelima sa bogatom gastro ponudom, wellness & spa centrima i dobrim noćnim provodom. Ovo je planina koja je veliki doprinos dala XIV zimskim olimpijskim igrama. 

Foto: OC Jahorina

Ljetna sezona na Jahorini iz godine u godinu također postaje sve bolja i sadržajnija. Planinske staze, planinarenje, biciklizam, panoramska vožnja žičarom ili gondolom, branje ljekobilja, paraglajding, paintball, sport i rekreacija, tereni za fudbal, mali fudbal, košarku, odbojku, rukomet i tenis, plivanje u bazenima, uživanje u wellness&spa centrima, uživanje u bogatoj gastro ponudi, vožnja četverotočkašima, jezero na vrhu planine, ljetno sankalište (tubing), tower, loopster, skydive i jedan od najdužih planinskih bobova u Evropi (alpine coaster) samo su neki od sadržaja koje Jahorina nudi zbog čega je i u ljetnoj sezoni najznačajnija turistička destinacija općine Pale.

JAHORINA, TOP LJETNA DESTINACIJA

Između Pala i Jahorine – Ravna planina

Gondola ka Ravnoj planini; Foto: TO Pale

Sastavni dio kompleksa Jahorine jeste i Ravna planina. Krajolik Ravne planine je prirodno izolovan, bogat šumom, biljnim i životinjskim svijetom. Od Pala, preko Ravne planine, pa do Jahorine vode obilježene planinarske staze. Ski-centar Ravna planina udaljen je samo 3 kilometra od centra Pala. Uređeno je 12 km ski staza, a glavna staza dužine 1.400 m koristi se za održavanje FIS trka. Pored zimskih sadržaja,  kao posebna adrenalinska ponuda izdvaja se vožnja zip-lajnom, a treba spomenuti biciklističke i planinarske staze, kupanje i pecanje u jezerima, hodanje po vodi u loptama, vožnju pedalinama, vožnju turističkim vozom kroz netaknutu prirodu, iznajmljivanje mjesta za roštilj i drugo. Ono što Ravnu planinu svrstava u regionalno poznate turističke centre svakako je gondola (kabinska žičara). Vožnja gondolom do vrha glavne staze prava je senzacija. Sa ovog lokaliteta pruža se nevjerovatan pogled na urbani dio Pala i Romaniju.

365 DANA NA RAVNOJ PLANINI

Epska Romanija

Romanija je planina koja baštini bogatu historiju, te je poznata i pod nazivom Hajdučka gora zbog priča i epskih pjesama koje se i danas mogu čuti. Najpoznatiji hajduk sa Romanije svakako je Starina Novak čija pećina je danas historijska i turistička atrakcija općine Pale. Novakova pećina se nalazi na 1.550 m nadmorske visine, a do nje se dolazi uglavnom planinskim puteljcima koji su danas markirani i obezbijeđeni (ne preporučuje se obilazak bez stručnog znanja ili vodiča). Romaniju odnedavno čini atraktivnom i via ferata (via ferrata – čelični put). To je osigurani planinarski put, tj. staza po stijenama koja je osigurana čeličnim klinovima i sajlama, kao i sa dva viseća mosta. Dužina ove ferate iznosi 350 m, a sa glavne stijene pruža se divan pogled na okolna mjesta i stijenu Orlovaču koja je ispresjecana brojnim tajnama.

Sokolov put na Romaniji; Foto: Hedija Jamaković; IG: cvjeticujedan

Magična Orlovača

Pećina Orlovača se nalazi na istoimenom stjenovitom uzvišenju u zaseoku Donje Sinjevo – oko 10 km od centra Pala i 1 km od magistralnog puta. Obilazak pećine traje od 30 do 45 minuta. Pored Orlovače izdvaja se i Pećina izvora Mokranjske Miljacke, kao i Novakova pećina. Stalagmiti, stalaktiti i halaktiti pećine Orlovače su unikatni ukrasi najrazličitijih formi i različitih boja. Okamenjeni vodopadi, koralni nakit i bigrene kade ispunjene vodom upotpunjuju ambijent i Orlovači daju čarobnu notu. Pored kostiju pećinskog medvjeda u Orlovači su pronađeni i određeni arheološki detalji kao što su fragmenti keramike iz mezolita, sjekira stara između 2.500 i 3.500 godina, te cigle iz perioda antičkog Rima.

Orlovača

ORLOVAČA – ČAROBNA PEĆINA

Mjesto sa kog se Miljacka pije

Paljanska Miljacka izvire jugoistočno od centra Pala u vidu nekoliko jačih kraških izvora gravitacionog tipa. Zbog svoje bistrine, niske temperature i pojačanog mehaničkog dodira sa vazduhom na brzacima i bukovima, javlja se i dovoljna zasićenost kiseonikom. Vodopadi na vrelu Paljanske Miljacke su čaroban prizor i senzacija za čula. Kvalitet ove planinske vode je veoma pogodan za pastrmke, te se nedaleko ispod vrela nalaze ribnjaci i restorani koji su pravi biser paljanske turističke i gastro ponude.

Vrelo Miljacke

VRELO MILJACKE – SKRIVENI BISER NADOMAK SARAJEVA


Turistička organizacija općine Pale aktivno radi na promociji svih turističkih subjekata i potencijala ove općine. Područja Jahorine, Romanije i Trebevića su pravi parkovi prirode i klimatska lječilišta koja se odlikuju reprezentativnošću, ambijentalnim i pejzažnim vrijednostima, ljepotom i bogatstvom šuma, pašnjaka i divljači, kulturno-historijskim naslijeđem i povoljnim geografskim položajem.


KARAKTERISTIKE SKI CENTRA JAHORINA:

– Visina ski centra: 1.300-1.890 m

– Najviši vrh: Ogorjelica 1.916 m

– Ukupna dužina staza: cca 45 km

– Ukupna dužina nordijskih staza: 10 km

– Ukupan kapacitet žičara: cca 17.000 skijaša na sat

– Broj instalacija: 11 (1 gondola, 3 šestosjeda, 1 dvosjed, 3 lifta, 3 pokretne trake)

– Broj ski vrtića: 2

– Maksimalna visinska razlika: 590 m

– Najduža staza: 2.041 m

– Broj homologovanih staza: 11 (SL, GS, SG, DH)


https://furaj.ba/dev2/s-jednom-ski-kartom-sada-mozete-skijati-na-cetiri-bh-planine/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content