Palmino drvo, drvo je života

O značaju palminog ulja za njegovu zemlju, upotrebi i vrijednosti govorio nam je malezijski ambasador u BiH Nj.E. Anuar Bin Kasman, nastojeći najdragocjeniji proizvod svoje zemlje približiti i našim sugrađanima

Sponzorisani članak

img_9910

Ambasador Malezij u BiH Nj.E. Anuar Bin Kasman

Foto: Haris Karamehmedović

Palmino ulje najveći je izvor prihoda u Maleziji koja  je drugi najveći proizvođač ovog  najviše korištenog biljnog ulja u svijetu. Oko 40% svjetske proizvodnje i 44% svjetskog izvoza odnosi se na Maleziju. Malezijsko palmino ulje izvozi se u više od 150 zemalja. Budući da je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika palminog ulja i proizvoda povezanih sa palminim uljem, Malezija ima važnu ulogu u održivosti globalne potrebe za jestivim uljima i mastima jer se  pretpostavlja da će do 2050. godine njegova globalna potražnja porasti na 75 procenata.

Evropa je jedna od glavnih odredišta za izvoz malezijskog palminog ulja, a predviđa se da će potražnja za malezijskim palminim uljem u regiji nastaviti sa rastom, objasnio nam je na početku razgovora ambasador, nastavljajući priču o specifičnosti palminog drveta, od čijih se plodova ulje zapravo i dobija. Zbog njegove višestruke koristi u Maleziji ga često nazivaju i drvom života.

PALMINO DRVO

– Palmino drvo iz kojeg dobijamo ulje veoma je posebno, jer kada ga jednom posadite, isto drvo davat će vam plodove narednih 25 godina. Dok kukuruz ili suncokret, od kojih se također prave ulja, morate svake godine iznova saditi. Kada posadite palmino drvo, potrebno mu je tri godine da počne davati plodove. Nakon treće godine, plodove možete brati svakog mjeseca i tako narednih 25 godina. Iako drvo može živjeti i do 40 godina, njegova produktivnost prestaje u 25. kada  prestaje davati plodove.

Velike plantaže palminog drveta u Maleziji zahtijevaju i brojnu radnu snagu. Kako Malezijci često sami ne mogu na svojim leđima iznijeti ovu veliku industriju, radnu snagu uvoze i okolnih zemalja, najčešće iz Indonezije.

–  U Maleziji sadimo 5,4 miliona hekatara površine plantaža. A milioni ljudi su uključeni u proizvodnju počev od radnika na plantažama, do onih koji transportuju, proizvode, prodaju i promovišu. Trenutno proizvodimo oko 19, 7 miliona tona ulja na godišnjem nivou od čega se većina koristi u prehrambenoj industriji– objašnjava ambasador.

cp500nvrolbukeunormals11

Upotreba palminog ulja veoma je široka, no postoji osnovna podjela: upotreba kao jestivog i kao nejestivog proizvoda.

Najveći procenat proizvednog ulja se koristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju sladoleda, keksa, kolača, margarina, čokolade, pahuljica  i svih vrsta grickalica. Za ovu vrstu proizvodnje koristi se palmino ulje u čvrstom stanju. Palmino ulje sadrži velike količine vitamina E i vitamina E plus i nema nimalo intenzivan okus niti boju, te se ne osjeti u hrani. S druge strane ima predivnu zlatnu boju i često se može koristiti u pripremi salata. Nejestivo palmino ulje ima upotrebu u kozmetici, za proizvodnju  ruža za usne, zatim u proizvodnji sapuna, deterdženata i paste za zube.  Određeni sastojci palminog ulja se koriste i kao osnovna komponenta za proizvodnju bio-disela. Upotreba palminog ulja veoma je široka . Voljeli ga ili ne, bili vi toga svjesni ili ne, svako domaćinstvo ga ima u svojoj kući, a da to vjerovatno i ne zna – kaže ambasador Kasman.

a07ed352-f21f-4241-90f1-40019c6c6a0b

Postoje različiti nivoi kvalitete i namjene, pa su i različite cijene. Jednako kao što imate najkvalitetniji i slabije kvalitetan benzin. Isto tako je sa cijenom i kvalitetom palminog ulja. Naravno, najjeftinije se najviše prodaje – kazao nam je kraju naš domaćin.


Evropa kao tržište

EU je treći najveći uvoznik palminog ulja, iza Kine i Indije. Da prezentiraju svoje ulje na tržište EU mogu samo one kompanije koje se humano odnose prema prirodi i koje su samoodržive u smislu da, s vremena na vrijeme, mijenjaju plantažu i da ne narušavaju prirodni poredak. One kompanije koje se ne odnos humano prema pirodi, ne mogu plasirati svoje proizvode na tržište EU. Najveći uvoznik palminog ulja u Evropi je Holandija, a od svih vrsta biljnog ulja koje se uveze u luku u Roterdamu, 40 procenata se odnosi na palmino ulje.


 Idealno je za prženje

Ugostiteljska industrija sve više prelazi na palmino ulje za prženje u fritezi jer je idealno za višestruku upotrebu. Pri termičkoj obradi je potpuno neutralnog ukusa i mirisa te ne menja strukturu hrane.


 

logo-malaysian-palm-oil-council-mpoc-new

Delegacija Savjeta palminog ulja Republike Malezije koju je predvodio Dr. Kalyana Sundram, zamjenik izvrsnog direktora kao i drugi visoki funkcioneri Savjeta, u septembru ove godine posjetili su Bosnu i Hercegovinu. Najvažnija stavka posjete MPOC bili su bilateralni razgovori sa privrednim društvima iz BiH i poslovna večera, gdje je demonstrirana upotreba palminog ulja u prehrani kao i važnosti upotrebe ovog ulja u prehrambenoj industriji.

grblogo-1

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content