Panonska jezera, slana oaza u Tuzli

BiH Bucket List Challenge

Izazov #18 – Posjeti jedina slana jezera u Evropi

Panonska jezera su umjetna jezera smještena u srcu Tuzle. Predstavljaju slanu oazu i jedinstveno mjesto za kupanje i relaksaciju tokom vrelih ljetnih dana. U cijeloj Evropi njima se može pohvaliti samo Tuzla.

 

Foto: Furaj.ba

Priča o počecima značajnijeg razvoja turizma u Tuzli krenula je 2003. godine nakon izgradnje prve faze kompleksa Panonskih jezera. So, kao prirodni resurs, čija je eksploatacija godinama uništavala užu gradsku jezgru, iskorištena je kao prednost za daljnji uspješan razvoj grada.

U svrhu uređenja ovog velikog prostora u centru grada, na površini od 75.000 m2, iskorištena je slana voda u neposrednoj blizini kompleksa kako bi se izgradila vodena akumulacija u formi slanog jezera s ljekovitim svojstvima.

Na taj način je spoj prirodnog resursa, ljudske ideje i ljudske ruke, stvorio kompleks Panonskih jezera kao vrhunskog ekološkog projekta jedinstvenog na prostorima jugoistočne Evrope.

Prvo jezero, napravljeno 2003. godine, ima ukupnu vodenu površinu od 10.140 m2. Drugo, napravljeno 2008. godine, ima vodenu površinu od  5.300 m2, a treće jezero je izgrađeno 2012. godine sa vodenom površinom od 3.850 m2. Površina šljunkovitih plaža je 24.000 m2, čime je obezbjeđen dnevni kapacitet cijelog kompleksa od 17.000 gostiju.

Adrenalinski park i ljekovita svojstva

 

Foto: Furaj.ba

Posljednje jezero dizajnirano je u formi dva manja i spojena jezera s prelivnicom i mnogo adrenalinske zabave, vodenim toboganima, hidromasažerima i vodenim gejzirom. Posebna atrakcija kompleksa su slani slapovi s vodenim kaskadama i bazenima.

Slane slapove, kao posebnu atrakciju, krasi pet vodenih kaskada i dva bazena za kupanje, pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduje relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i općem poboljšanju zdravlja i raspoloženja.

Voda kojom se pune jezera predstavlja kombinaciju tehnološke vode i slanice visoke koncentracije (300 mg/l) iz slanih bunara s crpilišta Tetima. Udio slane vode u ukupnoj vodenoj zapremini iznosi 30% sa slanosti od 30 do 35 gr/l, i uvijek je na nivou slanosti morske vode. Voda Panonskog jezera sadrži i minerale poput kalcija, natrija, sumpora, joda, broma, te je opravdano stekla imidž ljekovite vode jedinstvene na našim prostorima, pa i u Evropi.

Ostali sadržaj

Unutar kompleksa se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, uređeni prostori za zabavu djece i prostor za fitness. Ponuda iz oblasti kulturnog turizma su Arheološki park- neolitsko sojeničko naselje i Geološki muzej koji govore o kontinuitetu življenja na prostoru grada Tuzle još iz doba neolita.

 

Neolitsko sojeničko naselje; Foto: Furaj.ba

U zimskom periodu, najlmađi i tinejdžeri vrijeme provode  na gradskom klizalištu Panonika gdje se organizuje  škola osnova klizanja i puno zabavnih zimskih programa.

Veliki broj posjetilaca

Od izgradnje 2003. godine do danas, kompleks je posjetilo preko 5 miliona gostiju. Razlozi velikih posjeta kompleksu Panonskih jezera zasigurno su slana, apsolutno čista i ljekovita voda. Standardi boravka i održavanje kompleska su viši od standarda Plave zastave za mora i jezera (posebno u segmentu brige o zdravlju i sigurnosti gostiju). Kompleks također osigurava dobru zabavu i animaciju gostiju, kao i veoma niske cijene svih usluga.

Foto: Furaj.ba

Dosadašnji rad kompleksa Panonskih jezera u Tuzli pruža optimističke prognoze za sve buduće razvojne planove.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

              

Medijski pokrovitelji: 

          

    

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content