Panonska Jezera u Tuzli

Panonska Jezera u Tuzli

Priča o počecima značajnijeg razvoja turizma u Tuzli krenula je 2003. godine nakon izgradnje prve faze kompleksa Panonskih jezera. So, kao prirodni resurs, čija je eksploatacija godinama uništavala užu gradsku jezgru, zahvaljujući gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću i njegovim saradnicima, iskorištena je kao prednost za daljnji uspješan razvoj grada.

Ljekovita kupališta

U svrhu uređenja ovog velikog prostora u centru grada, iskorištena je slana voda u neposrednoj blizini kompleksa kako bi se izgradila vodena akumulacija u formi slanog jezera s ljekovitim svojstvima.

Na taj način je spoj prirodnog resursa, ljudske ideje i ljudske ruke, stvorio kompleks Panonskih jezera kao vrhunskog ekološkog projekta jedinstvenog na prostorima jugoistočne Evrope, projekta koji će služiti na dobrobit svih građana grada Tuzle, našeg regiona i naše države.

Nakon realizacije prve faze razvoja kompleksa, izgradnjom velikog jezera u julu 2003. godine, etapni razvoj je nastavljen 2006. godine izgradnjom Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja s muzejskom postavkom koja govori o kontinuitetu življenja na prostoru grada Tuzle još iz doba neolita. Početkom ljetnje sezone 2008. godine, kapaciteti kompleksa su znatno povećani izgradnjom drugog slanog jezera, a krajem septembra stvoren je još jedan turistički proizvod – slani slapovi, u formi jedinstvenog za ova područja inhalacionog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru. Treće Panonsko jezero otvoreno je 1. septembra 2012. godine s kapacitetom od 2.500 posjetilaca, čime je obezbjeđen dnevni kapacitet cijelog kompleksa od 17.000 gostiju.

000-1

Adrenalinska zabava

Slana jezera predstavljaju vještačku akumulaciju vode unutar školjki, koje su izgrađene od kombinacije geosintetičkih i prirodnih materijala. Prvo jezero je vodene površine od 1.014 ha,drugo od 0,530 ha, a treće zauzima površinu od 1,7 ha.

Posljednje jezero dizajnirano je u formi dva manja i spojena jezera s prelivnicom i s mnogo adrenalinske zabave, dva vodena tobogana, dva hidromasažera (pačiji kljun) i vodenim gejzirom.

Slane slapove, kao posebnu atrakciju, krasi pet vodenih kaskada i dva bazena za kupanje, pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduje relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i općem poboljšanju zdravlja i raspoloženja.

 

Voda kojom se pune jezera predstavlja kombinaciju tehnološke vode i slanice visoke koncentracije (300 mg/l) iz slanih bunara s crpilišta Tetima. Udio slane vode u ukupnoj vodenoj zapremini iznosi 30% sa slanosti od 30 do 35 gr/l, i uvijek je na nivou slanosti morske vode. Voda Panonskog jezera sadrži i minerale poput kalcija, natrija, sumpora, joda, broma, te je opravdano stekla imidž ljekovite vode jedinstvene na našim prostorima, pa i u Evropi.

029-copy

Veliki broj posjetilaca

Od izgradnje 2003. godine do danas, kompleks je posjetilo preko 3,5 miliona gostiju s prosječnom dnevnom posjetom od oko 7.000 gostiju i s maksimalnim dnevnim posjetama od oko 15.000 gostiju. Rekordna posjeta ostvarena je u sezoni 2015. sa oko 450.000 gostiju.

Razlozi velikih posjeta kompleksu Panonskih jezera zasigurno su slana, apsolutno čista i ljekovita voda, standardi boravka i održavanje  kompleska, koji su viši od standarda Plave zastave za mora i jezera (posebno u segmentu brige o zdravlju i sigurnosti gostiju), dobra zabava i animacija gostiju, kao i veoma niske cijene svih usluga, koje se nisu mijenjale u posljednjih šest godina.

Dosadašnji rad kompleksa Panonskih jezera u Tuzli pruža optimističke prognoze za sve buduće razvojne planove.

Priznanja koja prate Panonska jezera

Kompleks Panonskih jezera, kao jedina slana jezera u Evropi, sa svojom turističkom djelatnošću (atraktivnost, čistoća vode i okoliša, dobra i jeftina usluga, lokacija, veliki broj posjetilaca) presudno je uticao na donošenje odluke o nagradi Općini Tuzla u izboru za najbolji turistički grad u BiH – Zlatna ruža za prošle tri sezone kao i nagrade Zlatna ugostiteljska kruna u kategoriji posebnog njegovanja odnosa prema tradicionalnim kulturnohistorijskim vrijednostima BiH. Bilo je još važnih priznanja, između ostalih, jedno koje je stiglo kao kruna uspjeha – druga nagrada Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, u kategoriji: inovacije u javnim politikama i upravljanju za projekat Valorizacija prirodnog naslijeđaPanonska slana jezera u Tuzli.