Panonska jezera, slana oaza u Tuzli

  Panonska jezera, slana oaza u Tuzli

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #24

  Panonska jezera su umjetna jezera smještena u srcu Tuzle. Predstavljaju slanu oazu i jedinstveno mjesto za kupanje i relaksaciju tokom vrelih ljetnih dana. U cijeloj Evropi njima se može pohvaliti samo Tuzla.

  Panonska jezera
  Foto: Panonika

  Priča o počecima značajnijeg razvoja turizma u Tuzli krenula je 2003. godine nakon izgradnje prve faze kompleksa Panonskih jezera. So, kao prirodni resurs, čija je eksploatacija godinama uništavala užu gradsku jezgru, iskorištena je kao prednost za daljnji uspješan razvoj grada.

  U svrhu uređenja ovog velikog prostora u centru grada, na površini od 75.000 m2, iskorištena je slana voda u neposrednoj blizini kompleksa kako bi se izgradila vodena akumulacija u formi slanog jezera s ljekovitim svojstvima.

  Na taj način je spoj prirodnog resursa, ljudske ideje i ljudske ruke, stvorio kompleks Panonskih jezera kao vrhunskog ekološkog projekta jedinstvenog na prostorima jugoistočne Evrope.

  000-1

  Prvo jezero, napravljeno 2003. godine, ima ukupnu vodenu površinu od 10.140 m2. Drugo, napravljeno 2008. godine, ima vodenu površinu od  5.300 m2, a treće jezero je izgrađeno 2012. godine sa vodenom površinom od 3.850 m2. Površina šljunkovitih plaža je 24.000 m2, čime je obezbjeđen dnevni kapacitet cijelog kompleksa od 17.000 gostiju.

  Adrenalinski park i ljekovita svojstva

  Posljednje jezero dizajnirano je u formi dva manja i spojena jezera s prelivnicom i mnogo adrenalinske zabave, vodenim toboganima, hidromasažerima i vodenim gejzirom. Posebna atrakcija kompleksa su slani slapovi s vodenim kaskadama i bazenima.

  Foto: Panonika

  Slane slapove, kao posebnu atrakciju, krasi pet vodenih kaskada i dva bazena za kupanje, pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduje relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i općem poboljšanju zdravlja i raspoloženja.

  Foto: Panonika

  Voda kojom se pune jezera predstavlja kombinaciju tehnološke vode i slanice visoke koncentracije (300 mg/l) iz slanih bunara s crpilišta Tetima. Udio slane vode u ukupnoj vodenoj zapremini iznosi 30% sa slanosti od 30 do 35 gr/l, i uvijek je na nivou slanosti morske vode. Voda Panonskog jezera sadrži i minerale poput kalcija, natrija, sumpora, joda, broma, te je opravdano stekla imidž ljekovite vode jedinstvene na našim prostorima, pa i u Evropi.

  Ostali sadržaj

  Unutar kompleksa se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, uređeni prostori za zabavu djece i prostor za fitness. Ponuda iz oblasti kulturnog turizma su Arheološki park- neolitsko sojeničko naselje i Geološki muzej koji govore o kontinuitetu življenja na prostoru grada Tuzle još iz doba neolita.

  Foto: Panonika

  U zimskom periodu, najlmađi i tinejdžeri vrijeme provode  na gradskom klizalištu Panonika gdje se organizuje  škola osnova klizanja i puno zabavnih zimskih programa.

  Veliki broj posjetilaca

  Od izgradnje 2003. godine do danas, kompleks je posjetilo preko 5 miliona gostiju. Razlozi velikih posjeta kompleksu Panonskih jezera zasigurno su slana, apsolutno čista i ljekovita voda. Standardi boravka i održavanje kompleska su viši od standarda Plave zastave za mora i jezera (posebno u segmentu brige o zdravlju i sigurnosti gostiju). Kompleks također osigurava dobru zabavu i animaciju gostiju, kao i veoma niske cijene svih usluga.

  Panonska jezera
  Foto: Panonika

  Dosadašnji rad kompleksa Panonskih jezera u Tuzli pruža optimističke prognoze za sve buduće razvojne planove.

  Priznanja koja prate Panonska jezera

  Kompleks Panonskih jezera, kao jedina slana jezera u Evropi, sa svojom turističkom djelatnošću (atraktivnost, čistoća vode i okoliša, dobra i jeftina usluga, lokacija, veliki broj posjetilaca) presudno je uticao na donošenje odluke o nagradi Općini Tuzla u izboru za najbolji turistički grad u BiH – Zlatna ruža za prošle tri sezone kao i nagrade Zlatna ugostiteljska kruna u kategoriji posebnog njegovanja odnosa prema tradicionalnim kulturnohistorijskim vrijednostima BiH. Bilo je još važnih priznanja, između ostalih, jedno koje je stiglo kao kruna uspjeha – druga nagrada Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, u kategoriji: inovacije u javnim politikama i upravljanju za projekat Valorizacija prirodnog naslijeđaPanonska slana jezera u Tuzli.

  ____________________________________________________

  Kontakt: Panonika.ba

  Šetalište Slana Banja b.b.

  E-mail: kontakt@panonika.ba

  Telefon: 035/246 – 711

   

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  UPOZNAJ BOSNU I HERCEGOVINU KROZ 100 IZAZOVA – BIH BUCKET LIST CHALLENGE

  10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TUZLU