Zapečene paprike punjene mladim ili nekim tvrdim sirom vrlo su popularno jelo.Vegetarijancima i onima manjeg apetita mogu biti glavno jelo, samo uz salatu, a onima velikog teka prilog mesu. Mogu se peći u rerni ili pohovati u tavi.
Potrebni sastojci
Za 10 obroka:
-20 manjih zelenih paprika
-50 dkg mladog ovcijeg sira
-10 dkg masti
-6 jaja
-soli po potrebi
Način pripreme
Paprike ocistiti od sjemena i oprati.Sir viljuskom izmrviti,dodati cijela jaja,posoliti i dobro izmijesati.
Tim nadjevom napuniti paprike.Mast u šerpi ugrijati, pa na njoj sa svih strana prepeći paprike da budu lijepo rumene.
Također, paprike možete poredati u tepsiju a okolo dodati mladi krumpir kojeg možete prekrižiti na četiri dijela. Pecite sat vremena u rerni zagrijanoj na 180 do 200 ˚ C.
Pohovane paprike punjene sirom
Paprike malo ispecite, oljuštite kožicu i izvadite sjemenke, pa ih napunite nadjevom od sira. Za nadjev pomješajte nahrendan ovčji sir sa dva žumanca, alevom paprikom i kajmakom. Punjene paprike uvaljajte u brašno i umućena jaja i ispržite na ulju.
Punjene pečene paprike se serviraju tople s kiselim mlijekom.
Roge punjene sirom gauda
Sastojci:
• 1 kg crvenih dugih paprika
• 200 gr sira gaude
• 2 jaja
• brašno
• krušne mrvice (prezla)
Priprema:
Paprike najprije dobro operite, posušite i stavite peći. Kad su pečene obavezno ih malo pokrijte folijom za zamotavanje. One će se tako spariti i brzo će te ih i lako ispeći. Oguljene i očišćene paprike napunite sirom, pa ih uvaljajte najprije u brašno, zatim u jaja, i u krušne mrvice. Za kraj slijedi pohanje u vrelom ulju. Pržene stavite najprije na papir da se upije višak masnoće te odmah poslužite.