Paprike punjene sirom

    Paprike punjene sirom

    Zapečene paprike punjene mladim ili nekim tvrdim sirom vrlo su popularno jelo.Vegetarijancima i onima manjeg apetita mogu biti glavno jelo, samo uz salatu, a onima velikog teka prilog mesu. Mogu se peći u rerni ili pohovati u tavi.

    Potrebni sastojci

    Za 10 obroka:
    -20 manjih zelenih paprika
    -50 dkg mladog ovcijeg sira
    -10 dkg masti
    -6 jaja
    -soli po potrebi

    Način pripreme

    Paprike ocistiti od sjemena i oprati.Sir viljuskom izmrviti,dodati cijela jaja,posoliti i dobro izmijesati.
    Tim nadjevom napuniti paprike.Mast u šerpi ugrijati, pa na njoj sa svih strana prepeći paprike da budu lijepo rumene.
    Također, paprike možete poredati u tepsiju a okolo dodati mladi krumpir kojeg možete prekrižiti na četiri dijela. Pecite sat vremena u rerni zagrijanoj na 180 do 200 ˚ C.

    Pohovane paprike punjene sirom

    Paprike malo ispecite, oljuštite kožicu i izvadite sjemenke, pa ih napunite nadjevom od sira. Za nadjev pomješajte nahrendan ovčji sir sa dva žumanca, alevom paprikom i kajmakom. Punjene paprike uvaljajte u brašno i umućena jaja i ispržite na ulju.

    Punjene pečene paprike se serviraju tople s kiselim mlijekom.

    Roge punjene sirom gauda

    Sastojci:

    • 1 kg crvenih dugih paprika

    • 200 gr sira gaude

    • 2 jaja

    • brašno

    • krušne mrvice (prezla)

     

    Priprema:

    Paprike najprije dobro operite, posušite i stavite peći. Kad su pečene obavezno ih malo pokrijte folijom za zamotavanje. One će se tako spariti i brzo će te ih i lako ispeći. Oguljene i očišćene paprike napunite sirom, pa ih uvaljajte najprije u brašno, zatim u jaja, i u krušne mrvice. Za kraj slijedi pohanje u vrelom ulju. Pržene stavite najprije na papir da se upije višak masnoće te odmah poslužite.