Park prirode Prača novo je zaštićeno blago Bosne i Hercegovine

Park prirode Prača novo je zaštićeno blago Bosne i Hercegovine

Park prirode Prača novo je zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini.

Park prirode Prača; Foto: Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS

Vlada RS donijela je Odluku o proglašenju, pa je tako Park prirode Prača postao zaštićenim područjem klisurasto – kanjonske doline istoimene rijeke, obuhvatajući pri tom i pećine Govješticu i Banju Stijenu.

Prača spada u park prirode kategorije 5, tačnije spada u zaštićene pejzaže i nosi naziv “Park prirode Prača”, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade RS.

Temelj vrijednosti ovog prirodnog parka čini upravo kanjonska dolina rijeke Prače, koja ima veliki broj podzemnih oblika kraškog reljefa.

Pećina Govještica, Park prirode Prača; Foto: Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS

Najvažniji među njima su pećinski sistemi Govještice, oni svojom dužinom od 9.870 metara predstavljaju najdužu pećinu na teritoriji RS.

Pećina Banja Stijena karakteristična je po svom velikom bogatstvu i raznovrsnosti stalagmita i stalaktita, odnosno, pećinskog nakita. Također, zastupljen je i znatan broj endemičnih i reliktnih vrsta u okolini kanjona Prače.

Spomenuta odluka donijeta je u cilju očuvanja prirodnih bogatstava u našoj zemlji, ali i zbog nastojanja da se upravljanje zaštićenim područjima zasniva na postojanju sklada između potrebe da se zaštiti priroda i sa druge strane aktivnosti čovjeka koje su stalno prisutne.

Nekropola stećaka, Park prirode Prača; Foto: Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS

Mora postojati sklad između prirode i aktivnosti čovjeka
Prirodni park Prača prostire se na teritoriji općine Rogatice, čija je ukupna površina od 4.067,89 hektara. Duž čitave površine ovog prirodnog bogatstva u dolini rijeke, uspostavljen je režim zaštite I i II stepena. Rukovođenje ovim parkom povjereno je Šumama RS, tačnije, Šumskom gazdinstvu Sjemeć, u Rogatici.

U obnovu ergele Vučijak, Vlada RS ulaže 300.000 KM

Podsjetimo, Vlada RS prošle godine usvojila je informaciju o stanju još jednog prirodnog blaga Bosne i Hercegovine, odnosno u Javnoj ustanovi Ergela Vučijak Prnjavor, kao i prijedlog mjera za njeno obnavljanje.

Park prirode Prača; Foto: Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS