Popularni gastro vodič TasteAtlas objavio je snimak koji predstavlja listu 10 najboljih peciva svijeta, a upravo na posljednjem mjestu nalazi se tradicionalni bosanski burek.
Snimak počinje upravo sa burekom, a završava sa pazarskim mantijama koje se nalaze na 1. mjestu i koje su zapravo jako slične bureku.
“Uprkos turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje. Iako većina mještana tvrdi da se samo burek sa mljevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i sa drugim nadjevima”, navodi se na stranici TasteAtlasa.
Za pazarske mantije TasteAtlas navodi: “Ovo jelo po okusu podsjeća na bosanski burek, ali je oblikom sasvim drugačije – oblikuje se u male kuglice koje se slažu u tepsiju i peku zajedno”.
Drugo mjesto zauzima Pastel de Belem, a slijede malezijski karipap, grčki trigona panoramatos te francuski kroasan. Na šestom mjestu je grčka bougatsa, a ostatak liste čine turski katmer, paczki iz Poljske te makedonski zelnik.